Our social:

Latest Post

Tuesday, September 30, 2014

melihat sesuatu dari perpektif yang berbeza

wow!tepanjat aku baca kisah facebook dia ni... sambil aku terfikir... aku ni...klu kedai lambat siaplah memang nak kena tinggal le kedai tu...hehe aku takdelah sampai nak marah-marah dekat waiter...ermmm atau yang biasa kita2 ni panggil, budak amik oder,,,,

tapi minah ni, releks je,,,siap bagi tips lagi, tips pulak lebih dari yang dia makan+minum, memang dia lihat dari perpektif yang berbeza,,, dia letakkan diri dia pada budak tu,,, mungkin sebab dia pernah berada disitu tapi kita? mmmm

aku malas nak letak atau translate sebab aku nak korang baca sendiri...

aku sebenarnya nak letak tajuk yang gempak2 sikit tapi bila fikir fikir letak tajuk apa-apa pun bukan ada orang baca,,, aku letaklah tajuk skema jek untuk aku baca bila free2 nanti...hahaha

Monday, September 29, 2014

kebaikan petai bukan pada baunya sahaja

translate oleh google ,,, sorry aku tak dapat nak semak...klu nak baca versi inggeris boleh terus ke sumber...


Alex Tan

NASIHAT DARIPADA DOKTOR PERUBATAN UKM

adakah anda tahu ........ selepas membaca INI, anda JANGAN akan melihat petai atau Parkia speciosa dengan cara yang sama sekali lagi!

Petai atau Parkia speciosa mengandungi tiga jenis gula semulajadi -sucrose, fruktosa dan glukosa. Digabungkan dengan serat, petai memberi segera, berterusan dan rangsangan besar tenaga. Penyelidikan telah membuktikan bahawa hanya dua hidangan petai mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit .. Tidak hairanlah petai adalah buah nombor satu utama kepada atlit terkenal dunia. Tetapi tenaga bukanlah satu-satunya cara petai boleh membantu kita menjaga kesihatan. Ia juga boleh membantu mengatasi atau menghalang sejumlah besar penyakit dan keadaan, menjadikan ia satu kemestian untuk menambah kepada diet harian kita.


kemurungan:
Menurut kaji selidik terbaru yang dijalankan oleh MIND di antara pesakit kemurungan, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan petai. Ini kerana petai mengandungi tryptophan, sejenis protein yang badan bertukar kepada serotonin, yang dikenali untuk membuat anda berehat, meningkatkan mood dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.


PMS (premenstrual syndrome):
Lupakan pil-pil - makan petai. Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh menjejaskan mood anda.


Anemia:
Zat besi yang tinggi, petai boleh merangsang penghasilan haemoglobin di dalam darah dan seterusnya membantu dalam kes-kes anemia.


Tekanan darah:

Saturday, September 20, 2014

cara delete history iphone sebelum jual

tak susah mana tapi berbaloi-baloi kalau korang luangkan sedikit masa untuk delete history pada iphone korang agar gambar2 peribadi tak tersebar ...ermmmm macamana caranya... dalam bahasa inggeris... sebab dia simple inggeris, aku malas nak translate untuk korang...kah3


Home> Technology
How to Wipe Your Old iPhone Before You Give It Away
Sep 18, 2014, 11:58 AM ET
By ALYSSA NEWCOMB
Alyssa Newcomb More from Alyssa »
Digital Reporter
via Good Morning America
PHOTO: Apple CEO Tim Cook shows off the new iPhone 6 and the Apple Watch during an Apple special event at the Flint Center for the Performing Arts, Sept. 9, 2014, in Cupertino, Calif.
Apple CEO Tim Cook shows off the new iPhone 6 and the Apple Watch during an Apple special event at the Flint Center for the Performing Arts, Sept. 9, 2014, in Cupertino, Calif.
Justin Sullivan/Getty Images

The announcement of the iPhone 6 and iPhone 6 Plus might have made you eager to part with your old iPhone -- but there's one important step you need to take before making the switch.

If you're planning on giving away, selling or trading in your current iPhone, it's recommended that you make sure your device is wiped clean. This will make sure your personal information and digital memories aren't given to someone else.

3 Key Differences Between the iPhone 6 and the iPhone 6 Plus

Apple's iOS 8 Is Here: What to Do About That Pesky Storage Problem

Head to Head: How Apple's New iPhone, Watch Compare to Samsung's Products

First, it's important to make sure your phone is backed up. There are two easy ways to do this.

iCloud

Chances are you're already using the iCloud, but here's how to make sure you've recently backed up everything.

Tap Settings, then go to iCloud, choose Storage & Backup.

Make sure the iCloud switch is toggled to "on" and then choose "Back Up Now."

iTunes

Connect your iOS device to your computer and open iTunes. Then, choose file, devices and then backup.

If you're using a version of iTunes 10.7 or earlier, right click the device from the list and then choose "backup now."

Double check that the backup worked by going to preferences and then clicking devices. The latest backup and the device should be listed on the screen.

Wiping the Phone

Once you're satisfied everything is backed up to the iCloud or iTunes, you're ready to restore the phone back to its factory settings. Go to settings, general, reset and then choose "Erase All Content and Settings."

Now you're ready to sell, trade-in or give away your iPhone.

sumber

Saturday, September 13, 2014

Tidak Berani Berubah punca utama kegagalan

Kalau satu company yang besar dan gagah camni pun boleh gagal, inikan pula kalau company yang baru nak bertapak... tapi tula...kalau tidak berani untuk berubah,,,, memang samada kita akan selamanya tetap kat situ atau mungkin akan gagal... ermmm

Kebanyakan penganalisa ekonomi meramalkan, pada tahun 2012 banyak syarikat-syarikat besar akan merasai kesan kegawatan ekonomi dunia akan menjadi lebih perlahan berbanding tahun sebelumnya.

Ia dimulakan dengan berita pengumuman penutupan bahagian kamera jenama Kodak sehingga terpaksa memfailkan perlindungan bankrup.

Pengumuman ini mengejutkan pemain-pemain industri korporat dunia terutama di Amerika Syarikat. Ini kerana syarikat Eastman Kodak Co. (Kodak) mempunyai reputasi sebagai salah satu syarikat global yang paling berinovasi.

Semenjak diasaskan 131 tahun yang lalu oleh George Eatsman, Kodak merupakan perintis dan pencetus kepada idea dan inovasi baru dalam industri fotografi.
5 Inovasi Kodak Sebelum Bungkus Tikar

Mula memperkenalkan kameranya pada tahun 1888 dengan slogan ‘You press the button, we do the rest’, Kodak berterusan menghasilkan pelbagai inovasi baru yang menjadi standard baru dalam industrinya antaranya seperti berikut:

Menghasilkan gulungan filem penggambaran yang mampu merakam filem dengan suara (1929).
Memperkenalkan filem Kodachrome yang mampu merakam gambar berwarna (1935).
Memperkenalkan kamera ‘instamatic’ iaitu kamera pertama yang mudah digunakan oleh orang biasa malah oleh kanak-kanak dengan kaedah ‘point and shoot’ (1963).
Menghasilkan kamera digital (1975).
Melancarkan laman web yang membolehkan pengguna memuat naik gambar dan berkongsinya dengan pengguna lain (1997).

Malah ramai yang tidak menyedari kamera dan filem Kodak digunakan untuk mengambil gambar pertama di bulan pada tahun 1969.

Namun, apa yang menyebabkan syarikat gergasi Kodak, yang pernah menguasai 90% pasaran filem dan kamera Amerika Syarikat, ditinggalkan jauh oleh pesaingnya dalam industri kamera digital?

Terdapat dua faktor yang dikenalpasti oleh penganalisa industri menyumbang ke arah kegagalan Kodak yang boleh dijadikan panduan bagi mereka yang mempunyai perniagaan sendiri:

baca lagi di majalahniaga

Tuesday, September 9, 2014

Mawar Hitam Yang Cantik




laporkan kesalahan trafic secara online pada aduantrafik@jpj.gov.my

Monday, September 8, 2014

Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID

Peraturan baru lampu kereta oleh JPJ mulai 1 Oktober 2014. Pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengambil tindakan tegas terhadap pemandu jalan raya yang melakukan kesalahan menggunakan lampu aksesori tambahan pada kenderaan bermula 1 Oktober 2014.

Keputusan itu dibuat selepas mendapati ianya antara salah satu penyumbang kepada kemalangan jalan raya. Pada masa yang sama, pengguna yang ingkar dengan peraturan itu akan dikenakan kompaun saman sebanyak RM300.

Pemasangan lampu aksesori yang tidak dibenarkan JPJ.

1.Pemasangan lampu HID secara retrofit.
2.Lampu berkelip-kelip (selain daripada lampu penunjuk arah dan lampu berjaga-jaga) pada bahagian hadapan atau belakang kereta.
3.Pemasangan apa – apa lampu tambahan selain warna putih / amber pada bahagian hadapan dan selain warna merah / amber pada bahagian belakang.

Tarikh Berkuatkuasa.

Mulai 1 Oktober 2014.

Kadar Kompaun Saman.

Maksimum RM300 bagi setiap kesalahan.

sumber

Friday, September 5, 2014

Lembu Terbesar Di Dunia





Tahukah anda lembu terbesar di dunia mempunyai berat 1 tan.Lembu ini dikenali sebagai "Belgian Blue". Ia bukan sebarang lembu atau spesies di dunia ini. Lembu ini dihasilkan melalui kejuruteraan genetik dengan kaedah kacukan. Ia sesuatu yang sangat jarang dilakukan di dunia. Namun percayakah anda, baka lembu jenis Belgian ini telah mula dikacukkan sejak dari tahun 1808 lagi. Hasilnya cukup memberangsangkan. Seekor lembu ini mampu membekalkan daging kepada 1,000 orang penduduk. Jadi tidak hairanlah ia juga dikategorikan sebagai "super cow".


sumber

Monday, September 1, 2014

Buaya Terperangkap di Alabama Buat Rekod Dunia


abcnews

alihbahasa secara bebas


Buaya gergasi yang ditangkap oleh sebuah keluarga di Alabama awal bulan ini telah membuat rekod dunia Safari Club Antarabangsa.

AL.com melaporkan pakar pemeriksa dari Safari Club International yang mengkaji buaya seberat 1,000 pound tersebut pada hari Jumaat, mendapati panjang panjang alligator tersebut 15 kaki, 9-inci.

Itu adalah 13 inci lebih panjang daripada rekod dunia sebelum ini, yang telah dibunuh di Texas.

Buaya telah ditangkap oleh keluarga Stokes selepas berjuang selama lebih daripada lima jam. Ia tersangkut dalam sungai kira-kira 80 kilometer barat Montgomery.

Percubaan pertama untuk menimbang alligator tersebut menggunakan winch yang biasa digunakan untuk menimbang buaya gagal, jadi mereka mempunyai backhoe (jcb) untuk mengangkatnya.

ni mungkin buaya jenis alligator yang terbesar sebab aku rasa ada je jenis buaya yang lebih besar dari yang ini.

Video 7 buaya paling besar di dunia