Our social:

Latest Post

Sunday, August 31, 2014

Udang Galah Warna Biru (gambar)



abcnews


kat sumber ada video ..
Alihbahasa secara bebas...huhuhu

Udang galah biru telah ditangkap di luar pantai Maine pada hujung minggu - 1-dalam-2 juta keberangkalian tangkapan.

Meghan LaPlante, 14, dan bapanya Jay, pengendali syarikat Catch Miss Meghan Lobster, mendapati udang galah biru di salah satu perangkap mereka, Sabtu lalu.

Orang yang mengkaji udang kara mengatakan warna biru adalah disebabkan oleh kecacatan genetik.

Kecacatan genetik ini telah menyelamatkan kehidupan krustasea ini. Bukan untuk dimasak, udang karang biru yang digelar "Skyler" - akan diletakkan di Akuarium Negeri Maine.

aku dah google udang biru ni, bukan pertama kali jumpa pun...haha , berita sebelum ni,

udang galah berwarna biru amat susah untuk ditemui.Udang galah ini ditemui di luar pantai Kanada oleh seorang nelayan.Udang unik yang berwarna biru ini hanya boleh ditemui satu-dalam-2000000.

Ia berwarna biru disebabkan oleh jumlah protein yang berlebihan dalam badan udang tersebut.Menurut seorang pakar dari University Of Maine, kecacatan genetik menyebabkan udang galah menghasilkan protein tertentu secara berlebihan yang memberikan udang galah warna yang unik. sumber

dia kata sebab lebihan protein, so, agaknya pasal tu kalau makan udang berlebihan boleh kena gaut... agaknyalah..

Saturday, August 30, 2014

UEFA EUROPA LEAGUE 2014-15


Undian UEFA EUROPA LEAGUE 2014-15 untuk peringkat kumpulan

jangan cari manu kat sini... sini sinun pun memang takde...target dorang tahun depan...kata fan doranglah... kita dengau jela...

ALERT: Panggilan Balik dan Penggantian HP Notebook PC AC Power Cord

sumber

aku tak tahu ada kena mengena dengan korang atau tidak...ermmm



On 26 August, 2014, HP announced that certain power cords shipped with notebook, PC products and AC adapter accessories may pose a risk of a fire and burn hazard.

A worldwide voluntary recall and replacement program for affected AC power cords with HP notebooks, computers and accessories such as docking stations is under way.

What you need to do:

1. Unplug your power cord from the wall outlet.

2. Check the molded mark on the adapter end of the power cord. The molded mark will be “LS-15”.

3. If it says LS-15, then your power cord is eligible for replacement.

Thursday, August 28, 2014

Sarang tebuan atas katil


klik gambar untuk sumber

Thousands of Wasps Found Nesting in UK Home, Devouring Bed

A home in the U.K. was invaded by a monstrous colony of wasps, and the infestation was like a scene out of a 1960s Hitchcock movie, a local pest controller said.

"I couldn't believe my eyes," John Birkett, an employee at Longwood Services Pest Control, told ABC News today, referring to the nest of an estimated 5,000 wasps. "It was like the horror film 'Birds' but [with] wasps."

Birkett said he got a call from the homeowner’s son on Sunday about a nest that had taken over a bed in a spare bedroom in the home in Worchester, Hampshire. The colony was devouring the bedding.

Monday, August 25, 2014

password paling mudah

Ni senarai password terburuk ke apa ni... bagi aku mungkin termudah diteka kut... password korang camana? masuk dalam senarai ni tak? kalau ada termasuk cepat2 tukar...kang aku test kang...keh3

Thursday, August 21, 2014

FW: ICT Tips 2014 #28. How to undo last action using keyboard shortcut

Dear Valued Users,



Undo last action by using a simple keyboard shortcut key



Press Ctrl+Z





Example of usage:

- When using Microsoft Office, instead of clicking the undo button, you can just press Ctrl+Z to undo.







Thank you

sumber email opis

Wednesday, August 20, 2014

FW: Penyakit Hati : Dengki

Dengki merupakan salah satu penyakit hati yang mesti dihindari. Dari banyak referan, dituliskan bahawa dengki merujuk kepada kebencian dan kemarahan yang timbul akibat perasaan cemburu atau iri hati yang amat sangat. Ia amat dekat dengan unsur jahat, tidak berkenan, benci dan perasaan dendam yang terpendam.

Ada juga yang mendefinisikan dengki sebagai suatu perbuatan atau tindakan hati yang tidak senang melihat kesenangan (nikmat) orang lain serta berharap agar kesenangan (nikmat) orang lain akan hilang atau lenyap atau berpindah kepadanya.

Diriwayatkan dari Abi Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“ Janganlah kalian saling mendengki, saling menfitnah (untuk suatu persaingan yang tidak sihat), saling membenci dan saling memusuhi. Jadilah kalian hamba Allah yang bersaudara. Seorang muslim adalah saudara muslimnya yang lain, ia tidak menzaliminya, tidak mempermalukannya, tidak mendustakannya dan tidak pula memperlekehkannya. Takwa tempatnya adalah di sini, seraya Nabi SAW menunjuk ke dadanya tiga kali. Seseorang disebut melakukan kejahatan, kerana ia memperlekehkan saudara muslimnya. Setiap muslim atas sesama muslim yang lain adalah haram darahnya, hartanya dan kehormatannya.” (HR Muslim)

Diriwayatkan dari Ibnu Mas’ud RA bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Ada tiga hal yang menjadi akar semua dosa. Jagalah dirimu dan waspadalah terhadap ketiganya. Waspadalah terhadap kesombongan, sebab kesombongan telah mejadikan iblis menolak untuk bersujud kepada Adam. Waspadalah terhadap kerakusan, sebab kerakusan telah menyebabkan Adam memakan buah dari pohon terlarang. Dan jagalah dirimu dari dengki, sebab dengki telah menyebabkan salah seorang anak Adam membunuh saudaranya.” (HR Ibnu Asakir)

Kesimpulannya marilah kita sama-sama jauhi penyakit hasad dengki dalam organisasi ini khasnya seluruh masyarakat amnya.

sumber email opis

FW: Tazkirah : 8 Langkah Supaya Allah SWT Mencintai Kita

Peringatan untuk diri sendiri


Alangkah bahagianya hidup ini jika kita disayangi dan dicintai, apatah lagi jika yang menyayangi dan mencintai kita itu adalah Tuhan yang menciptakan kita, Raja segala Raja. Pastinya Allah akan sentiasa dekat dengan hamba yang menjadi kekasihNya dan sentiasa menolong dan membimbingnya ke arah keselamatan dan kebahagiaan, di dunia dan di akhirat.



Sebenarnya petua-petua untuk disayangi dan dicintai Allah ada di dalam al Quran.



“Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertaubat dan orang-orang yang mensucikan diri.” [al Baqarah:222]



” Katakanlah: “Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, nescaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” [ali Imran:31]



“Dan Allah mencintai orang-orang yang sabar.” [ali Imran :146]



“Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertawakkal kepadaNya.” [ali Imran: 159]



“Dan Allah mencintai orang-orang yang berbuat kebajikan.” [al Maidah: 93]



“Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertakwa.” [at Taubah:7]



“Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang berlaku adil.” [al Mumtahanah:8]



“Sesungguhnya Allah mencintai orang yang berperang dijalanNya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kukuh.” [as Saff :4]



Daripada ayat-ayat al Quran di atas, dapatlah kita simpulkan bahawa untuk menjadi hamba Allah yang dicintaiNya, kita haruslah:

Apa khabar?

Dah sebulan tak update. dah takde feel lagi dah blog aku ni...hehe dah tak kisah sangat dah, kadang-kadang senyap tu lagi bagus, kan?