Our social:

Monday, September 29, 2014

kebaikan petai bukan pada baunya sahaja

translate oleh google ,,, sorry aku tak dapat nak semak...klu nak baca versi inggeris boleh terus ke sumber...


Alex Tan

NASIHAT DARIPADA DOKTOR PERUBATAN UKM

adakah anda tahu ........ selepas membaca INI, anda JANGAN akan melihat petai atau Parkia speciosa dengan cara yang sama sekali lagi!

Petai atau Parkia speciosa mengandungi tiga jenis gula semulajadi -sucrose, fruktosa dan glukosa. Digabungkan dengan serat, petai memberi segera, berterusan dan rangsangan besar tenaga. Penyelidikan telah membuktikan bahawa hanya dua hidangan petai mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit .. Tidak hairanlah petai adalah buah nombor satu utama kepada atlit terkenal dunia. Tetapi tenaga bukanlah satu-satunya cara petai boleh membantu kita menjaga kesihatan. Ia juga boleh membantu mengatasi atau menghalang sejumlah besar penyakit dan keadaan, menjadikan ia satu kemestian untuk menambah kepada diet harian kita.


kemurungan:
Menurut kaji selidik terbaru yang dijalankan oleh MIND di antara pesakit kemurungan, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan petai. Ini kerana petai mengandungi tryptophan, sejenis protein yang badan bertukar kepada serotonin, yang dikenali untuk membuat anda berehat, meningkatkan mood dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.


PMS (premenstrual syndrome):
Lupakan pil-pil - makan petai. Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh menjejaskan mood anda.


Anemia:
Zat besi yang tinggi, petai boleh merangsang penghasilan haemoglobin di dalam darah dan seterusnya membantu dalam kes-kes anemia.


Tekanan darah:Buah tropikal unik ini sangat tinggi kalium tetapi rendah garam, menjadikannya sempurna untuk mengalahkan tekanan darah. Sehinggakan, Pentadbiran Makanan dan Dadah telah hanya dibenarkan industri petai untuk membuat tuntutan rasmi untuk keupayaan buah untuk mengurangkan risiko tekanan darah dan strok.


Kuasa Otak:
200 pelajar di Twickenham (Middlesex) sekolah semasa peperiksaan dijalankan mereka diberi makan petai untuk sarapan, rehat, dan makan tengah hari dalam usaha untuk meningkatkan kuasa otak mereka. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa buah kalium-penuh yang dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar lebih peka.
Memahami bahawa pisang mengandungi banyak kalium terlalu supaya makan lebih banyak pisang ... Lihat sahaja mereka monyet, mereka benar-benar aktif, berjaga-jaga, pintar dan licik terlalu !!


sembelit:
Gentian tinggi, termasuk petai dalam diet boleh membantu memulihkan tindakan usus yang normal, membantu untuk mengatasi masalah ini tanpa perlu julap.


Keletihan:
Salah satu cara untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat susu kocak yang petai, madu. Petai bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu pula melegakan dan menghidrat semula sistem anda.


Panas Jantung:
Petai mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan, jadi jika anda mengalami pedih hulu hati, cuba makan petai untuk pemulihan yang baik.


Demam Pagi:
Makan snek di antara waktu makan petai untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.


Gigitan nyamuk:
Sebelum mencapai krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan yang terlibat dengan bahagian dalam kulit petai. Ramai orang yang telah berjaya untuk mengurangkan bengkak dan kerengsaan ..


saraf:
Petai yang tinggi vitamin B yang membantu menenangkan sistem saraf.


Berat badan berlebihan:
Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengatasi masalah makanan yang disebabkan oleh panik, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap dua jam untuk mengekalkan kadar yang stabil.


ulser:
Petai digunakan sebagai makanan diet terhadap gangguan usus kerana tekstur lembut dan tidak. Hanya buah mentah yang boleh dimakan tanpa kesusahan lebih-penulis kronik kes. Ia juga meneutralkan lebih-keasidan dan mengurangkan kerengsaan oleh salutan lapisan perut.


Kawalan Suhu:
Ramai yang petai sebagai "penyejuk" buah yang dapat menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Belanda, sebagai contoh, ibu mengandung mengambil petai untuk memastikan bayi yang dilahirkan dengan suhu yang sejuk.


Seasonal Affecti ve Disorder (SAD):
Petai boleh membantu pesakit ini kerana ia mengandungi penambah mood semula jadi, tryptophan.


merokok:
Petai juga boleh membantu orang yang cuba untuk berhenti merokok .. B6, B12 mengandungi, serta kalium dan magnesium yang terdapat di dalamnya, membantu tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin terhadap tubuh.

Tekanan:
Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam badan anda. Apabila kita stres, kadar metabolisme kita meningkat, sekali gus mengurangkan kadar potassium. Ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snek petai yang tinggi kalium.


strok:
Menurut kajian dalam "The New England Journal of Medicine" makan petai sebagai sebahagian daripada diet harian boleh mengurangkan risiko kematian oleh strok sebanyak 40% ".


ketuat:
Mereka yang berminat untuk alternatif semula jadi bersumpah bahawa jika anda mahu untuk menghilangkan pelbagai masalah kulit, ambil sekeping petai dan letakkannya di atas ketuat .. berhati-hati memegang petai di tempat dengan plaster atau pita pembedahan!

Jadi, seperti yang anda lihat, petai memang merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, ia mempunyai empat kali protein, dua kali karbohidrat, tiga kali fosforus, lima kali vitamin A dan zat besi, dan dua kali vitamin dan mineral lain ... Ia juga kaya dengan potassium dan merupakan salah satu makanan nilai terbaik. Jadi mungkin masa untuk menukar bahawa frasa terkenal supaya kita katakan, "A Petai sehari menyimpan doktor yang jauh".
Share · 22 Ogos 2012

sumber

2 comments :

  1. Saya memang penggemar petai....

    ReplyDelete
  2. ini komeng kakCT

    alahai...kakCT kena carik altenatif lain nampak gaya sebab petai kakCT mmg fail...

    ReplyDelete

komeng