Our social:

Latest Post

Tuesday, November 18, 2014

Comel! anak memerang laut

Comel! anak memerang laut belajar menimbulkan diri kat kolam


sumber gambar google Pup 681!



Monday, November 10, 2014

belum lawan dah mengaku kalah

Friday, October 24, 2014

semuanya kerana kurang kasih sayang


sumber gambar fb amran fans

"Remaja sekarang lebih liberal, persoalannya kini bagaimana kita hendak menguruskan mereka?" jelasnya.


Read more at: http://www.astroawani.com/news/show/penutur-ale-uto-golongan-kurang-kasih-sayang-46747

itu ayat terakhir pakar psikologi...dia suruh kita jawab...hmmmm

padahal kalau setakat nak cakap orng ni,,,orang tuuu...kurang kasih sayang...tak payah jadi pakar pun aku boleh cakap...sekarang ni, sepatutnya dia lah yang jawab soalan tu, tu bidang dia kan...pakarlah katakan,,, aku rasa inilah salah satu sebab kenapa bidang psikologi dianggap tak perlu dalam masyarakat kita,,,sebabnya orang2 yang dianggap pakar ni cakap macam kita-kita jugak,,, asal ada wartawan tanya...ooo...remaja ni kurang kasih sayang...oooo...ini salah satu penyakit jiwa....amik gambar makanan...selfie... semua nya penyakit...yang tak sakitnya apa? dia? lagi teruk kalau tanya apa masyarakat perlu buat bila harga minyak naik... oooo rakyat perlu faham takde benda free dalam dunia...rakyat perlu buat berbagai kerja.... bila rakyat buat berbagai kerja sampai masa dengan family terbatas,,, ooo...itu gila kerja...perlu spend sometime with family,,,, quality time... hmmmmmmm

that so call pakar psikology...please think before you make your statement... campur sikit dengan orang...baru boleh assume orang ni sakit jiwa ke,,,,kurang kasih sayang ker.... hmmmmmm...

aku bukan nak sokong orang yang cakap perkataan mencarut ni tapi aku rasa pakar psikology ni tak tau pun amran fans tu...dia cakap secara umum...padahal wartawan tanya tu sebab fenomena meran ...ye aku sebut fenomena bukan sebab aku amy search fans tapi kalau dah awani pun boleh keluarkan berita ni sebagai berita dorang...hmmmmm memang fenomena le meran tu...ye tak?soalan wartawan tu maybe pasal remaja yang suka mencarut...tu yang pakar cakap kurang kasih sayang....nak kan perhatian...bla bla bla...

kalau pasal harga minyak naik...barang naik...kan bagus kalau dia kata... oooo...kalau camtu,,,rakyat perlu tukar kerajaan,,,ini takde,,,lagi-lagi kita yang salah...hmmmm

aku sebuat hmmmm...sebab aku nak korang fikir....hmmmmm tu pun nak cakap...kah3
lama-lama,,,blogger pun dia kata kurang kasih sayang...ekeke

###cam biasa,,,pendapat aku tak semestinya betul pada kOrang...ekeke

Thursday, October 23, 2014

5 gambar labah-labah gergasi besar gedabak

aku takde video senggol senggolan tu...video pegang anjing pun takde jugak... aku bagi gambar labah-labah gergasi je la eh....bukan besar gerabak yer...besar gedabak jek...kikiki
sumber discovery news



Saturday, October 18, 2014

video beratus jerung makan gathering tepi pantai

ehem...nak letak tajuk apa pun aku tak tahu...kah3



video diambil di North carolina outer banks oleh Donnie griggs, seorang nelayan, diver dan surfer. lain2 maklumat, korang carilah sendiri...aku tengok video jek...huhuhu

Friday, October 17, 2014

4 Langkah Padam Rumah Anda Dari Google Street View

1. Buka Google Maps
2. Taip alamat rumah anda, klik Street View pada butang kiri sebelah atas.
3. Kemudian klik Report A Problem pada bawah kanan, dan akan terpapar satu borang.
4. Pada pilihan Request blurring:What would you like us to blur? pilih Home, dan taip alamat rumah anda seterusnya tekan butang Submit

Kongsi kepada rakan-rakan anda supaya privasi anda tidak diceroboh.

Thursday, October 16, 2014

10 Gambar-gambar antara bangunan tertinggi di dunia

1. Kingdom Tower


(Photo: Wikimedia Commons)

2. Shanghai Tower


(Photo: Wikimedia Commons)

Wednesday, October 15, 2014

negara yang mempunyai internet terlaju


(Photo: BI Intelligence)

ehem...korea selatan,,,,jangan cari negara kita please,,,kalau yang termahal tapi lembab,,, ada kut....huhuhu

video surat terakhir dari kapal titanic


pic sumber yahoo


surat ini dikatakan surat yang diambil dari kapal titanic, surat dari salah seorang penumpang Titanic, Esther Hart kepada maknya mengadu pasal kapal titanic sejam sebelum kapal titanic tenggelam...



esther hart ni salah seorang yang terselamat, ada video dia kat youtube cerita tentang pengalaman dia.... korang carilah eh..klu nak tgk la.... aku malas

Tuesday, October 14, 2014

video dinding flat tercabut akibat ribut




kesian dan menakutkan...hmmmm sapalah kontraktor yang buat tu ek...

Menu lunch kapal titanic

A menu from the first-class restaurant on the Titanic (Photo: Henry Aldridge and Son)


Sample lunch menu from a Carnival Cruise (Photo: Carnival Cruise)

menu ni pun dorang lelong sampai beratus ribu...

sumber: yahoo.com

Video budak 3 tahun jatuh kandang jaguar di Little Rock Zoo




ni video panggilan 911 nak inform tentang kejadian so kalau korang bukak, makan data korang, jangan salahkan aku yer...lagi sekali... ini video panggilan telefon 911, video amatur drpd saksi tempat kejadian belum ada lagi.



Monday, October 13, 2014

Search tidak abai Yazid!


“SEBENARNYA dalam hal ini ramai yang tidak tahu cerita sebenar. Kami tidak pernah abaikan Yazid malah dalam ramai-ramai, saya antara yang akan sampai dahulu jika dia jatuh sakit,” jelas pemain bass Search, Nasir berhubung tuduhan sesetengah pihak yang menganggap mereka mengabaikan nasib pemain dram itu.

Sebelum ini, Yazid Ahmad, 53, yang menderita sakit akibat kegagalan kedua buah pinggangnya pernah mengakui terkilan dengan sikap rakan-rakan artis, khususnya anggota kumpulan Search lain kerana tidak menjenguknya ketika terlantar di hospital tahun lalu.

Mengulas lanjut mengenai perkara itu, Nasir dan anggota Search yang lain menganggap apa yang berlaku bukanlah perkara yang besar.

“Ketika Yazid jatuh sakit di Johor Baru sebelum ini, kebetulan saya juga ada di sana dan saya orang pertama sampai dahulu selain daripada ahli keluarga dia. Waktu itu dia terlantar tidak sedarkan diri dan dia tidak tahu saya ada bersamanya.

“Saya faham ketika itu rakan-rakan Search yang lain berada jauh tambahan pula ia berlaku ketika sambutan Aidilfitri. Pada waktu yang sama, Yazid pula mungkin terlalu emosi bila bercakap dan kami faham situasinya.

“Bagaimanapun, apa yang berlaku itu tidak sedikit pun menjejaskan hubungan persahabatan kami. Kami sudah berkawan hampir 35 tahun dan tahu apa patut dilakukan terhadap sahabat kami dan dakwaan orang ramai yang berkata kami tidak peduli tentang dirinya adalah tidak adil,” jelasnya panjang lebar.

Air yang di cincang tidak akan terputus, begitu juga hubungan antara anggota kumpulan Search yang sudah dianggap sebagai sebuah keluarga.

Berkongsi kisah perjalanan Search, Nasir memberitahu kekuatan mereka bermula daripada semangat perjuangan yang besar.

“Search ibarat sebuah keluarga. Kami datang dari Johor Bahru ke Kuala Lumpur untuk terokai muzik di sini.

“Alhamdulillah, Search masih bertahan sehingga hari ini. Apa yang penting kami juga masih mempertahankan muzik sebab ia ciptaan kami bersama.

“Walaupun ada kalanya masing-masing sibuk tapi untuk Search kami bersatu dan inilah resipi berharga kami untuk terus kekal,” katanya.

Bagaimanapun tidak menafikan timbulnya konflik sepanjang lebih 30 tahun bersama.

“Sepanjang itu, banyak perkara yang mengajar kami untuk terus bertahan. Dengan pengalaman itu juga kami lebih mengenali dan memahami antara satu sama lain dan itulah resipi berharga kami yang mungkin tidak ada dalam mana-mana kumpulan yang lain.

“Sebab itu jika timbul isu-isu kecil antara ahli kumpulan, ia tidak sedikit pun menjejaskan hubungan kami.

“Tapi saya tidak nafikan sepanjang bersama mungkin ada yang merajuk atau berkecil hati tapi kami anggap ia perkara biasa yang juga berlaku dalam institusi keluarga,” tuturnya.

Selepas nama-nama besar seperti Wings, Jamal Abdillah dan Ella menggegarkan pentas Istana Budaya, kini tiba pula giliran kumpulan rock lagenda tanah air, Search lakukan perkara yang sama.

Teruja menghiburkan peminat yang sudah lama menantikan kemunculan mereka, vokalisnya yang dikenali sebagai Amy Search menjanjikan persembahan yang berbeza.

Ikan mulut buaya sambar mata kail

Shahrul Nizam menunjukkan ikan mulut buaya yang berjaya ditangkapnya di Jambatan Sultan Idris awal pagi semalam.

tengok dari jauh, macam comella pulak ikan tu...ekeke

PARIT BUNTAR - Seorang petani tidak menyangka berjaya menangkap spesies jarang ditemui apabila mata kailnya disambar ikan mulut buaya atau Alligator Gar yang dikenali dengan nama saintifiknya, Atractosteus Spatula ketika memancing di Jambatan Sultan Idris, di sini awal pagi semalam.

Shahrul Nizam Ahmad, 23, berkata, dia pergi memancing di jambatan itu bersama seorang adik dan tiga rakan pada kira-kira jam 3.30 pagi sebelum mengesan kelibat seekor ikan berbentuk pelik yang sering timbul di atas permukaan air dalam tempoh 15 minit.

Menurutnya, hanya berbekalkan sinaran lampu limpah yang terdapat di jambatan tersebut, dia cuba mengenal pasti spesies hidupan air tersebut dan pada mulanya menyangka ia adalah ikan arapaima.

“Teruja untuk menangkap ikan itu, saya segera menukar mata kail yang digunakan kepada mata kail paling besar dan mencampakkannya ke lokasi ikan itu sering timbul.

“Sebaik sahaja ikan itu timbul, saya segera merentap mata kail ke badan ia dan berjaya menaikkan ikan itu ke atas jambatan dalam tempoh setengah jam,” katanya kepada Sinar Harian di sini semalam.

Shahrul Nizam berkata, sebaik sahaja menaikkan ikan tersebut ke darat, dia dan rakan-rakannya terkejut apabila mendapati ia Alligator Gar.

Gambar-gambar Sotong Yang Cantik dan Comel

sumber : http://news.nationalgeographic.com/news/2014/10/pictures/141008-octopus-oceans-animals-science-international-day/?utm_source=Facebook&utm_medium=Social&utm_content=link_fb20141008news-octopuspics&utm_campaign=Content&sf5117488=1

stealthy seagoers

Jet Propulsion

Sunday, October 12, 2014

video kanggaro gaduh di jalanan





hmm...sapa berani leraikan?

sumber gambar 9news.com

Saturday, October 11, 2014

video budak 5 tahun main bola keranjang NBA


Budak ni ada leukemia, so pihak NBA sain kontrak 1 hari untuk dia dapat main game ni,,,




sumber gambar nba.com

Friday, October 10, 2014

video kucing suka kena vacuum



aloloooo... comel sangat kucing ni kena vacuum... agak agak bole test kat kita tak...hmmmm

Penjelasan KJ berkenaan yang gagal bayar PTPTN


Tahun lepas, Kementerian Pendidikan telah mengumumkan cadangan untuk menyenaraikan peminjam PTPTN yang tidak membayar hutang mereka dalam Sistem Maklumat Rujukan Kredit Berpusat (CCRIS). Pada waktu itu, selaku Ketua Pemuda UMNO Malaysia yang mendukung aspirasi orang muda, saya telah bantah langkah tersebut kerana terdapat ramai peminjam yang tidak dapat bayar PTPTN sebab kekangan kewangan yang dihadapi akibat kos sara hidup yang meningkat. Ada juga yang masih belum dapat tawaran kerja dan tidak mampu membayar balik hutang PTPTN mereka.

Baru-baru ini saya didatangi pengurusan tertinggi PTPTN. Mereka telah kemukakan cadangan yang baharu. Mereka tahu ramai grad baharu yang masih tidak dapat tawaran kerja yang tetap. Pada masa yang sama mereka risau sebab apabila peminjam tidak membayar balik hutang PTPTN, tabung untuk memberi pinjaman kepada pemohon baharu semakin kurang. PTPTN hanya boleh diteruskan jika peminjam membayar hutang mereka. Barulah pinjaman baharu dapat diberi kepada orang lain.

Dalam keadaan ini, PTPTN cadangkan untuk cuba dapatkan bayaran daripada mereka yang langsung tidak membayar balik hutang mereka sejak tahun 2010 dan sebelumnya. Hujah PTPTN, kalau grad pada tahun 2010, takkan satu sen pembayaran pun tidak boleh dibuat?

Thursday, October 9, 2014

ahli silap mata kejutkan homeless man


gambar ikan jerung dari dekat yang menjadi viral


gambar diambil oleh seorang wanita dari dalam sangkar jerung...hmmmm... ada berani?

sumber: http://www.grindtv.com/outdoor/nature/post/stunning-great-white-shark-image-just-luck/

Wednesday, October 8, 2014

Cara menjawab sms scam paling kelakar


sumber facebook.com/PlatinumFanClub



bagi aku , ni memang terbaik,,,setaraf dengan sms kol no insurance tu...ala...yang ilmu hitam tu...hahaha

Tuesday, October 7, 2014

Xiddig sedia pelan untuk komuniti


Selepasaltek produk bumiputera, sekarang xiddig pulak... nama dia macam susah je nak sebut ek...satu je aku nak tau... camana nak jadi ejen dia ek...


SYARIKAT telekomunikasi milik Bumiputera sepenuhnya, Xiddig Cellular Communications Sdn Bhd (Xiddig) memperkenalkan pelan pra bayar khusus kepada golongan pelajar dan penggunaan internet serendah RM1 sehari.

Pengarah Eksekutifnya, Mahmud Mohamed berkata, syarikat ini baru ditubuhkan pada September 2013 dan memulakan operasi hanya pada awal tahun ini.

"Dalam tempoh tujuh bulan ini, kami mempunyai 10,000 pengguna dan kami jangkakan boleh mencapai 70,000 pengguna menjelang akhir tahun ini.

"Sambutan pelanggan adalah di luar jangkaan dan kami akan terus berkembang di setiap negeri dan daerah," katanya ketika ditemui Sinar Harian di pejabatnya, di Puchong, baru-baru ini.

Menurutnya, tumpuan syarikat adalah untuk memenuhi kepuasan pelanggan dengan menyediakan pakej panggilan yang menarik serta pelan internet yang sesuai untuk pelanggan.


Video Sangkar sembelihan Lembu Korban hidraulik

wah...dah ada sangkar camni pulak ek....


Video Kuda Comel Terkecil Di dunia (agaknya)



comel sangat rasa macam nak pe;uk peluk jerrr... huhu
apa hal tajuk ada agaknya...sebab aku tak pasti...hahaha
yang pastinya memang comel kuda tu kan... kan...

Monday, October 6, 2014

Menara Eiffel perkenal lantai kaca


Lantai kaca di aras satu di Menara Eiffel di Paris. Foto www.dezeen.com

PARIS: Menara Eiffel memperkenalkan lantai kacanya yang baharu pada Isnin, dijangka menarik lebih ramai pelawat.

Lokasi tumpuan terkenal Paris itu dikunjungi jutaan pelancong setiap tahun.

Datuk Bandar Paris, Anne Hidalgo pada Isnin merasmikan aras pertama monumen yang paling ramai dikunjungi di dunia, yang mana ia telah pun beroperasi pada bulan lepas.

Kerja-kerja pengubahsuaian dijalankan di platform pandangan di menara setinggi 325 meter itu.

Dari ketinggian 57 meter, para pelawat dapat melihat pemandangan bawah menerusi kaca yang keras, dan boleh berjalan di atasnya seolah-olah 'berjalan di atas udara'.

Gentian kaca itu dilengkapi dengan penghadang keselamatan di sekelilingnya.

Projek pengubahsuaian ini menelan belanja 30 juta euro, dan mengambil masa selama dua tahun. Selain lantai kaca, pengubahsuaian itu turut melibatkan satu paparan visual dengan tujuh skrin mengenai menara berusia 125 tahun itu dan sebuah bilik persidangan. - AFP


mstar

sumber aku

Video gajah dewasa selamatkan baby gajah

dia punya kelam kabut nak selamatkan anak dia (tak tahulah anak dia ke bukan...hik) memang betul-betul macam kita...





Sunday, October 5, 2014

Virus 'malware' kian menjalar di telefon pintar





NEW YORK: Sebuah syarikat keselamatan kecil mendedahkan terdapat kelemahan dalam berjuta telefon pintar yang membolehkan perisian berbahaya menyamar sebagai aplikasi sah dan 'mengawal' operasi telefon pengguna.

Ancaman itu adalah satu daripada topik utama yang dibincangkan pada Persidangan Keselamatan Komputer 'Black Hat' tahun ini. ( Persidangan ini turut disertai wakil agensi kerajaan dan korporat bersama penggodam di Amerika Syarikat. Black Hat ditubuhkan pada 1997 oleh Jeff Moss yang turut mengasaskan DEF CON).

Malah tidak menghairankan bahawa kebelakangan ini beberapa syarikat keselamatan komputer sudah mula mengenal pasti aplikasi khusus yang bertujuan untuk melakukan pemantauan terhadap sistem telefon pintar daripada terdedah kepada serangan virus.

Solat Dan Cara Melaksanakan Sunat Aidil Adha

Solat Sunat Hari Raya Aidil Adha dua rakaat adalah sunat muaakkad, yang dilakukan pada waktu pagi 10 Zulhijah. Ia merupakan penghormatan dan kesyukuran kepada umat Islam yang sedang mengerjakan ibadah Haji di Tanah Suci Makkah. Solat Sunat Aidil Adha (Hari Raya Qurban) digalakkan diawalkan waktunya bagi memberi lebih banyak masa untuk penyembelihan haiwan qurban.
A. Cara Melaksanakan Solat Aidil Adha
1. Niat:
اُصَلِّىْ سُنَّةَ عَيْدِ اْلاَضْحَى رَكْعَتَيْنِ (إِمَامًا / مَأْمُوْمًا) لِلَّهِ تَعَالَى

Aku bersolat sunat Aidil Adha, dua raka’at (imam / makmum) kerana Allah Ta’ala.
2. Pada rakaat pertama:

a. Selepas mengucapkan lafaz Takbiratul-ihram dan membaca doa Iftitah, bertakbirlah (اَلله ُ اَكْبَرُ) sebanyak 7 X dan diselangi bacaan Tasbih:
سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَلآ اِلَهَ اِلاَّ الله ُ وَالله ُ اَكْبَرُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيْمِ

Maha Suci Allah dan segala kepujian bagi Allah. Tiada Tuhan melainkan Allah dan Allah Maha Besar. Tiada daya dan upaya melainkan dengan kekuatan yang Maha Tinggi lagi Maha Agong.

b. Setelah bertakbir dan bacaan tasbih ke-tujuh, bacalah surah al-Fatihah dan surah al-Qaf atau al-A’laa atau Al-Kafiruun.

Saturday, October 4, 2014

dari pandangan seekor kucing

wow...kajian saintis ni, hebat... kucing ni memang tengok hitam putih je ker? tapi night vision dia...wow!!






kalau nak tengok lain-lain kajian tentang kucing bolehla korang tengok kat sini

Tuesday, September 30, 2014

melihat sesuatu dari perpektif yang berbeza

wow!tepanjat aku baca kisah facebook dia ni... sambil aku terfikir... aku ni...klu kedai lambat siaplah memang nak kena tinggal le kedai tu...hehe aku takdelah sampai nak marah-marah dekat waiter...ermmm atau yang biasa kita2 ni panggil, budak amik oder,,,,

tapi minah ni, releks je,,,siap bagi tips lagi, tips pulak lebih dari yang dia makan+minum, memang dia lihat dari perpektif yang berbeza,,, dia letakkan diri dia pada budak tu,,, mungkin sebab dia pernah berada disitu tapi kita? mmmm

aku malas nak letak atau translate sebab aku nak korang baca sendiri...

aku sebenarnya nak letak tajuk yang gempak2 sikit tapi bila fikir fikir letak tajuk apa-apa pun bukan ada orang baca,,, aku letaklah tajuk skema jek untuk aku baca bila free2 nanti...hahaha

Monday, September 29, 2014

kebaikan petai bukan pada baunya sahaja

translate oleh google ,,, sorry aku tak dapat nak semak...klu nak baca versi inggeris boleh terus ke sumber...


Alex Tan

NASIHAT DARIPADA DOKTOR PERUBATAN UKM

adakah anda tahu ........ selepas membaca INI, anda JANGAN akan melihat petai atau Parkia speciosa dengan cara yang sama sekali lagi!

Petai atau Parkia speciosa mengandungi tiga jenis gula semulajadi -sucrose, fruktosa dan glukosa. Digabungkan dengan serat, petai memberi segera, berterusan dan rangsangan besar tenaga. Penyelidikan telah membuktikan bahawa hanya dua hidangan petai mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit .. Tidak hairanlah petai adalah buah nombor satu utama kepada atlit terkenal dunia. Tetapi tenaga bukanlah satu-satunya cara petai boleh membantu kita menjaga kesihatan. Ia juga boleh membantu mengatasi atau menghalang sejumlah besar penyakit dan keadaan, menjadikan ia satu kemestian untuk menambah kepada diet harian kita.


kemurungan:
Menurut kaji selidik terbaru yang dijalankan oleh MIND di antara pesakit kemurungan, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan petai. Ini kerana petai mengandungi tryptophan, sejenis protein yang badan bertukar kepada serotonin, yang dikenali untuk membuat anda berehat, meningkatkan mood dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.


PMS (premenstrual syndrome):
Lupakan pil-pil - makan petai. Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh menjejaskan mood anda.


Anemia:
Zat besi yang tinggi, petai boleh merangsang penghasilan haemoglobin di dalam darah dan seterusnya membantu dalam kes-kes anemia.


Tekanan darah:

Saturday, September 20, 2014

cara delete history iphone sebelum jual

tak susah mana tapi berbaloi-baloi kalau korang luangkan sedikit masa untuk delete history pada iphone korang agar gambar2 peribadi tak tersebar ...ermmmm macamana caranya... dalam bahasa inggeris... sebab dia simple inggeris, aku malas nak translate untuk korang...kah3


Home> Technology
How to Wipe Your Old iPhone Before You Give It Away
Sep 18, 2014, 11:58 AM ET
By ALYSSA NEWCOMB
Alyssa Newcomb More from Alyssa »
Digital Reporter
via Good Morning America
PHOTO: Apple CEO Tim Cook shows off the new iPhone 6 and the Apple Watch during an Apple special event at the Flint Center for the Performing Arts, Sept. 9, 2014, in Cupertino, Calif.
Apple CEO Tim Cook shows off the new iPhone 6 and the Apple Watch during an Apple special event at the Flint Center for the Performing Arts, Sept. 9, 2014, in Cupertino, Calif.
Justin Sullivan/Getty Images

The announcement of the iPhone 6 and iPhone 6 Plus might have made you eager to part with your old iPhone -- but there's one important step you need to take before making the switch.

If you're planning on giving away, selling or trading in your current iPhone, it's recommended that you make sure your device is wiped clean. This will make sure your personal information and digital memories aren't given to someone else.

3 Key Differences Between the iPhone 6 and the iPhone 6 Plus

Apple's iOS 8 Is Here: What to Do About That Pesky Storage Problem

Head to Head: How Apple's New iPhone, Watch Compare to Samsung's Products

First, it's important to make sure your phone is backed up. There are two easy ways to do this.

iCloud

Chances are you're already using the iCloud, but here's how to make sure you've recently backed up everything.

Tap Settings, then go to iCloud, choose Storage & Backup.

Make sure the iCloud switch is toggled to "on" and then choose "Back Up Now."

iTunes

Connect your iOS device to your computer and open iTunes. Then, choose file, devices and then backup.

If you're using a version of iTunes 10.7 or earlier, right click the device from the list and then choose "backup now."

Double check that the backup worked by going to preferences and then clicking devices. The latest backup and the device should be listed on the screen.

Wiping the Phone

Once you're satisfied everything is backed up to the iCloud or iTunes, you're ready to restore the phone back to its factory settings. Go to settings, general, reset and then choose "Erase All Content and Settings."

Now you're ready to sell, trade-in or give away your iPhone.

sumber

Saturday, September 13, 2014

Tidak Berani Berubah punca utama kegagalan

Kalau satu company yang besar dan gagah camni pun boleh gagal, inikan pula kalau company yang baru nak bertapak... tapi tula...kalau tidak berani untuk berubah,,,, memang samada kita akan selamanya tetap kat situ atau mungkin akan gagal... ermmm

Kebanyakan penganalisa ekonomi meramalkan, pada tahun 2012 banyak syarikat-syarikat besar akan merasai kesan kegawatan ekonomi dunia akan menjadi lebih perlahan berbanding tahun sebelumnya.

Ia dimulakan dengan berita pengumuman penutupan bahagian kamera jenama Kodak sehingga terpaksa memfailkan perlindungan bankrup.

Pengumuman ini mengejutkan pemain-pemain industri korporat dunia terutama di Amerika Syarikat. Ini kerana syarikat Eastman Kodak Co. (Kodak) mempunyai reputasi sebagai salah satu syarikat global yang paling berinovasi.

Semenjak diasaskan 131 tahun yang lalu oleh George Eatsman, Kodak merupakan perintis dan pencetus kepada idea dan inovasi baru dalam industri fotografi.
5 Inovasi Kodak Sebelum Bungkus Tikar

Mula memperkenalkan kameranya pada tahun 1888 dengan slogan ‘You press the button, we do the rest’, Kodak berterusan menghasilkan pelbagai inovasi baru yang menjadi standard baru dalam industrinya antaranya seperti berikut:

Menghasilkan gulungan filem penggambaran yang mampu merakam filem dengan suara (1929).
Memperkenalkan filem Kodachrome yang mampu merakam gambar berwarna (1935).
Memperkenalkan kamera ‘instamatic’ iaitu kamera pertama yang mudah digunakan oleh orang biasa malah oleh kanak-kanak dengan kaedah ‘point and shoot’ (1963).
Menghasilkan kamera digital (1975).
Melancarkan laman web yang membolehkan pengguna memuat naik gambar dan berkongsinya dengan pengguna lain (1997).

Malah ramai yang tidak menyedari kamera dan filem Kodak digunakan untuk mengambil gambar pertama di bulan pada tahun 1969.

Namun, apa yang menyebabkan syarikat gergasi Kodak, yang pernah menguasai 90% pasaran filem dan kamera Amerika Syarikat, ditinggalkan jauh oleh pesaingnya dalam industri kamera digital?

Terdapat dua faktor yang dikenalpasti oleh penganalisa industri menyumbang ke arah kegagalan Kodak yang boleh dijadikan panduan bagi mereka yang mempunyai perniagaan sendiri:

baca lagi di majalahniaga

Tuesday, September 9, 2014

Mawar Hitam Yang Cantik




laporkan kesalahan trafic secara online pada aduantrafik@jpj.gov.my

Monday, September 8, 2014

Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID

Peraturan baru lampu kereta oleh JPJ mulai 1 Oktober 2014. Pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengambil tindakan tegas terhadap pemandu jalan raya yang melakukan kesalahan menggunakan lampu aksesori tambahan pada kenderaan bermula 1 Oktober 2014.

Keputusan itu dibuat selepas mendapati ianya antara salah satu penyumbang kepada kemalangan jalan raya. Pada masa yang sama, pengguna yang ingkar dengan peraturan itu akan dikenakan kompaun saman sebanyak RM300.

Pemasangan lampu aksesori yang tidak dibenarkan JPJ.

1.Pemasangan lampu HID secara retrofit.
2.Lampu berkelip-kelip (selain daripada lampu penunjuk arah dan lampu berjaga-jaga) pada bahagian hadapan atau belakang kereta.
3.Pemasangan apa – apa lampu tambahan selain warna putih / amber pada bahagian hadapan dan selain warna merah / amber pada bahagian belakang.

Tarikh Berkuatkuasa.

Mulai 1 Oktober 2014.

Kadar Kompaun Saman.

Maksimum RM300 bagi setiap kesalahan.

sumber

Friday, September 5, 2014

Lembu Terbesar Di Dunia





Tahukah anda lembu terbesar di dunia mempunyai berat 1 tan.Lembu ini dikenali sebagai "Belgian Blue". Ia bukan sebarang lembu atau spesies di dunia ini. Lembu ini dihasilkan melalui kejuruteraan genetik dengan kaedah kacukan. Ia sesuatu yang sangat jarang dilakukan di dunia. Namun percayakah anda, baka lembu jenis Belgian ini telah mula dikacukkan sejak dari tahun 1808 lagi. Hasilnya cukup memberangsangkan. Seekor lembu ini mampu membekalkan daging kepada 1,000 orang penduduk. Jadi tidak hairanlah ia juga dikategorikan sebagai "super cow".


sumber

Monday, September 1, 2014

Buaya Terperangkap di Alabama Buat Rekod Dunia


abcnews

alihbahasa secara bebas


Buaya gergasi yang ditangkap oleh sebuah keluarga di Alabama awal bulan ini telah membuat rekod dunia Safari Club Antarabangsa.

AL.com melaporkan pakar pemeriksa dari Safari Club International yang mengkaji buaya seberat 1,000 pound tersebut pada hari Jumaat, mendapati panjang panjang alligator tersebut 15 kaki, 9-inci.

Itu adalah 13 inci lebih panjang daripada rekod dunia sebelum ini, yang telah dibunuh di Texas.

Buaya telah ditangkap oleh keluarga Stokes selepas berjuang selama lebih daripada lima jam. Ia tersangkut dalam sungai kira-kira 80 kilometer barat Montgomery.

Percubaan pertama untuk menimbang alligator tersebut menggunakan winch yang biasa digunakan untuk menimbang buaya gagal, jadi mereka mempunyai backhoe (jcb) untuk mengangkatnya.

ni mungkin buaya jenis alligator yang terbesar sebab aku rasa ada je jenis buaya yang lebih besar dari yang ini.

Video 7 buaya paling besar di dunia





Sunday, August 31, 2014

Udang Galah Warna Biru (gambar)



abcnews


kat sumber ada video ..
Alihbahasa secara bebas...huhuhu

Udang galah biru telah ditangkap di luar pantai Maine pada hujung minggu - 1-dalam-2 juta keberangkalian tangkapan.

Meghan LaPlante, 14, dan bapanya Jay, pengendali syarikat Catch Miss Meghan Lobster, mendapati udang galah biru di salah satu perangkap mereka, Sabtu lalu.

Orang yang mengkaji udang kara mengatakan warna biru adalah disebabkan oleh kecacatan genetik.

Kecacatan genetik ini telah menyelamatkan kehidupan krustasea ini. Bukan untuk dimasak, udang karang biru yang digelar "Skyler" - akan diletakkan di Akuarium Negeri Maine.

aku dah google udang biru ni, bukan pertama kali jumpa pun...haha , berita sebelum ni,

udang galah berwarna biru amat susah untuk ditemui.Udang galah ini ditemui di luar pantai Kanada oleh seorang nelayan.Udang unik yang berwarna biru ini hanya boleh ditemui satu-dalam-2000000.

Ia berwarna biru disebabkan oleh jumlah protein yang berlebihan dalam badan udang tersebut.Menurut seorang pakar dari University Of Maine, kecacatan genetik menyebabkan udang galah menghasilkan protein tertentu secara berlebihan yang memberikan udang galah warna yang unik. sumber

dia kata sebab lebihan protein, so, agaknya pasal tu kalau makan udang berlebihan boleh kena gaut... agaknyalah..

Saturday, August 30, 2014

UEFA EUROPA LEAGUE 2014-15


Undian UEFA EUROPA LEAGUE 2014-15 untuk peringkat kumpulan

jangan cari manu kat sini... sini sinun pun memang takde...target dorang tahun depan...kata fan doranglah... kita dengau jela...

ALERT: Panggilan Balik dan Penggantian HP Notebook PC AC Power Cord

sumber

aku tak tahu ada kena mengena dengan korang atau tidak...ermmm



On 26 August, 2014, HP announced that certain power cords shipped with notebook, PC products and AC adapter accessories may pose a risk of a fire and burn hazard.

A worldwide voluntary recall and replacement program for affected AC power cords with HP notebooks, computers and accessories such as docking stations is under way.

What you need to do:

1. Unplug your power cord from the wall outlet.

2. Check the molded mark on the adapter end of the power cord. The molded mark will be “LS-15”.

3. If it says LS-15, then your power cord is eligible for replacement.

Thursday, August 28, 2014

Sarang tebuan atas katil


klik gambar untuk sumber

Thousands of Wasps Found Nesting in UK Home, Devouring Bed

A home in the U.K. was invaded by a monstrous colony of wasps, and the infestation was like a scene out of a 1960s Hitchcock movie, a local pest controller said.

"I couldn't believe my eyes," John Birkett, an employee at Longwood Services Pest Control, told ABC News today, referring to the nest of an estimated 5,000 wasps. "It was like the horror film 'Birds' but [with] wasps."

Birkett said he got a call from the homeowner’s son on Sunday about a nest that had taken over a bed in a spare bedroom in the home in Worchester, Hampshire. The colony was devouring the bedding.

Monday, August 25, 2014

password paling mudah

Ni senarai password terburuk ke apa ni... bagi aku mungkin termudah diteka kut... password korang camana? masuk dalam senarai ni tak? kalau ada termasuk cepat2 tukar...kang aku test kang...keh3

Thursday, August 21, 2014

FW: ICT Tips 2014 #28. How to undo last action using keyboard shortcut

Dear Valued Users,



Undo last action by using a simple keyboard shortcut key



Press Ctrl+Z





Example of usage:

- When using Microsoft Office, instead of clicking the undo button, you can just press Ctrl+Z to undo.







Thank you

sumber email opis

Wednesday, August 20, 2014

FW: Penyakit Hati : Dengki

Dengki merupakan salah satu penyakit hati yang mesti dihindari. Dari banyak referan, dituliskan bahawa dengki merujuk kepada kebencian dan kemarahan yang timbul akibat perasaan cemburu atau iri hati yang amat sangat. Ia amat dekat dengan unsur jahat, tidak berkenan, benci dan perasaan dendam yang terpendam.

Ada juga yang mendefinisikan dengki sebagai suatu perbuatan atau tindakan hati yang tidak senang melihat kesenangan (nikmat) orang lain serta berharap agar kesenangan (nikmat) orang lain akan hilang atau lenyap atau berpindah kepadanya.

Diriwayatkan dari Abi Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“ Janganlah kalian saling mendengki, saling menfitnah (untuk suatu persaingan yang tidak sihat), saling membenci dan saling memusuhi. Jadilah kalian hamba Allah yang bersaudara. Seorang muslim adalah saudara muslimnya yang lain, ia tidak menzaliminya, tidak mempermalukannya, tidak mendustakannya dan tidak pula memperlekehkannya. Takwa tempatnya adalah di sini, seraya Nabi SAW menunjuk ke dadanya tiga kali. Seseorang disebut melakukan kejahatan, kerana ia memperlekehkan saudara muslimnya. Setiap muslim atas sesama muslim yang lain adalah haram darahnya, hartanya dan kehormatannya.” (HR Muslim)

Diriwayatkan dari Ibnu Mas’ud RA bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Ada tiga hal yang menjadi akar semua dosa. Jagalah dirimu dan waspadalah terhadap ketiganya. Waspadalah terhadap kesombongan, sebab kesombongan telah mejadikan iblis menolak untuk bersujud kepada Adam. Waspadalah terhadap kerakusan, sebab kerakusan telah menyebabkan Adam memakan buah dari pohon terlarang. Dan jagalah dirimu dari dengki, sebab dengki telah menyebabkan salah seorang anak Adam membunuh saudaranya.” (HR Ibnu Asakir)

Kesimpulannya marilah kita sama-sama jauhi penyakit hasad dengki dalam organisasi ini khasnya seluruh masyarakat amnya.

sumber email opis

FW: Tazkirah : 8 Langkah Supaya Allah SWT Mencintai Kita

Peringatan untuk diri sendiri


Alangkah bahagianya hidup ini jika kita disayangi dan dicintai, apatah lagi jika yang menyayangi dan mencintai kita itu adalah Tuhan yang menciptakan kita, Raja segala Raja. Pastinya Allah akan sentiasa dekat dengan hamba yang menjadi kekasihNya dan sentiasa menolong dan membimbingnya ke arah keselamatan dan kebahagiaan, di dunia dan di akhirat.



Sebenarnya petua-petua untuk disayangi dan dicintai Allah ada di dalam al Quran.



“Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertaubat dan orang-orang yang mensucikan diri.” [al Baqarah:222]



” Katakanlah: “Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, nescaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” [ali Imran:31]



“Dan Allah mencintai orang-orang yang sabar.” [ali Imran :146]



“Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertawakkal kepadaNya.” [ali Imran: 159]



“Dan Allah mencintai orang-orang yang berbuat kebajikan.” [al Maidah: 93]



“Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertakwa.” [at Taubah:7]



“Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang berlaku adil.” [al Mumtahanah:8]



“Sesungguhnya Allah mencintai orang yang berperang dijalanNya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kukuh.” [as Saff :4]



Daripada ayat-ayat al Quran di atas, dapatlah kita simpulkan bahawa untuk menjadi hamba Allah yang dicintaiNya, kita haruslah:

Apa khabar?

Dah sebulan tak update. dah takde feel lagi dah blog aku ni...hehe dah tak kisah sangat dah, kadang-kadang senyap tu lagi bagus, kan?

Thursday, July 17, 2014

10 Vitamin-Rich Foods You're Not Eating part 2

Red Grapefruit


Nutrients: Vitamin C, Potassium, Folate, Calcium, Fiber, Lycopene, Vitamin B6

Why You Need It: The benefits of citrus fruits are no secret, but sometimes red grapefruit gets overlooked in favor of the more popular crowd in the produce section (oranges, nectarines, peaches). In fact, one Israeli study found that feeding patients the equivalent of one grapefruit a day lowered cholesterol. And the red variety was found to be more effective than white in lowering blood triglycerides, a cholesterol type whose elevated levels is a marker of heart disease. It's a good thing, too, since red grapefruit is sweeter and more palate-friendly than it's sour sister.

How to Eat It: You know that white pulpy stuff you peel away from grapefruit? Leave it on! Palumbo says that many of the nutrients are contained right there, so you'll get the full benefits of all the 170 different vitochemicals that researchers have identified in citrus foods.


Wednesday, July 16, 2014

10 Vitamin-Rich Foods You're Not Eating part 1

sumber

No matter how many pills you pop, you won't get all your nutrient needs from the vitamin aisle (they're called supplements for a reason). That's why you should get acquainted with some of the best foods in the supermarket that provide vitamins and minerals in abundance. Some may surprise you. Some may already be part of your daily diet. But no matter what, you'll be healthier for having these around the kitchen. Your body will thank you later.

Be sure to pick up a copy of The Kitchen Survival Guide and learn about 9 additional foods that will help you lose up to 1 pound of fat each week!




Wednesday, July 9, 2014

Hadith : Kelebihan Bersedekah Di Bulan Ramadan

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Sedekah yang paling utama adalah sedekah pada bulan Ramadan.”



(Riwayat at-Tirmidzi)



Huraian

Pengajaran Hadis:

1. Setiap umat Islam seharusnya berlumba-lumba untuk melakukan kebajikan di bulan Ramadan tanpa memikirkan sebarang kerugian seperti membanyakkan bersedekah kerana balasan di atas setiap satu kebajikan itu adalah amat besar di sisi Allah di akhirat kelak.

2. Bersedekah bukan hanya memberikan wang, tetapi termasuk di dalamnya mengajak berbuka puasa kepada fakir miskin dan orang-orang yang berpuasa.

3. Konsep “memberi” (bersedekah) harus diterapkan secara maksimum bukan sahaja selama Ramadan bahkan di bulan-bulan lain juga kerana selalu bersedekah akan memberikan pengaruh yang baik pada peribadi dan masyarakat unumnya di mana seseorang itu akan dapat menghakis sifat kedekut dalam dirinya di samping mempereratkan lagi ikatan kemesraan di dalam anggota masyarakat tanpa mengira taraf dan kedudukan seseorang.

4. Sedekah yang diterima dan bernilai di sisi Allah adalah sedekah yang ikhlas, bukanlah untuk menunjuk-nunjuk.



Sumber: JAKIM



Sekian, Wassalam.



Membina Fikrah Benar

Tuesday, July 8, 2014

Puasa Daripada Perspektif Kesihatan

Kelebihan puasa pada tubuh diakui oleh ramai pakar perubatan Islam dan bukan Islam. Menurut pakar, puasa dapat mengawal kesihatan, mencegah penyakit serta menyembuhkannya. Kelebihan ini berlaku apabila individu itu berpuasa, dia menghalang bahan-bahan yang dapat mengundang penyakit daripada memasuki tubuh badan. Hampir keseluruhan bahan-bahan ini wujud dalam makanan.



Antara contoh adalah penyakit yan berpunca daripada makanan yang berlebihan, tidak teratur dan menyebabkan keracunan atau bahan risiko seperti lemak, gula, kolestrol dan lain-lain dalam anggota badan. Bahan-bahan ini berisiko mengundang penyakit seperti sakit jantung, tekanan darah tinggi, kencing manis, sakit pinggang, berat badan yang berlebihan dan lain-lain. Apabila bahan ini berhenti daripada memasuki tubuh badan, ia memberi peluang kepada sistem dalam badan bagi memperbaiki sel rosak serta menyembuhkan.



Selama 11 bulan dalam setahun, kita sentiasa mengisi perut kita dengan makanan. Makanan ini masuk ke dalam perut mengikut waktu ataupun mengikut hawa nafsu yang tidak menentu. Apabila kita makan, antara organ yang tidak pernah berhenti berehat adalah perut, hati, limpa dan sebagainya. Mereka menerima dan memproses makanan bagi membekalkan tenaga kepada badan. Malangnya organ ini disalahgunakan bagi memenuhi tuntutan nafsu makan. Apabila organ ini tidak mendapat rehat yang secukupnya, keupayaannya semakin menurun.



Oleh itu, Allah memperuntukkan dalam setahun, hanya satu bulan dipilih bagi merehatkan sistem badan ini. Ia bagi merehatkan sistem ini dan mengembalikan kekuatannya. Selain itu ia juga dapat mengawal tekanan darah dan merehatkan pergerakan jantung, usus dan sebagainya serta memulihkan kecergasannya. Hasilnya memberangsangkan setiap kali menjelang waktu berbuka dan selepas hari raya.



Bapa ilmu perubatan moden, Ibnu Sina menjadikan puasa salah satu kaedah rawatan bagi penyakit tertentu. Antara kaedah itu adalah dengan meminta pesakit supaya berpuasa selama tiga minggu. Kaedah rawatan ini diikuti oleh beberapa tokoh perubatan Barat seperti Dr. Alan dari Amerika bagi penghidap kencing manis dan lain-lain.



Dr. Carlo juga dari Amerika menasihatkan orang ramai supaya berpuasa selama tempoh tertentu dalam setahun mengikut contoh puasa orang Islam. Ia bagi mengurangkan kadar kuman atau bakteria yang berpunca daripada makanan.



Beliau menegaskan, ”Islam adalah agama terbaik kerana mewajibkan puasa dan menjaga kesihatan. Muhammad yang membawa ajaran ini membawa ajaran yang baik dengan menganjurkan supaya mengawal sebelum sakit melalui puasa dan sembahyang selepasnya. Ada pesakit yang saya nasihatkan supaya mencontohi orang Islam supaya berpuasa bukan kerana ibadat tetapi kerana rawatan. Ia menunjukkan kesan yang menyembuhkan.”



Ini adalah pengakuan pakar perubatan bukan Islam mengenai puasa. Kelebihan ini berlaku dengan syarat individu itu berpuasa dan menjaga adab ketika berbuka puasa.



Sumber: Ramadan Tetamu Yang Dirindui



Sekian, Wassalam.



Membina Fikrah Benar

campuran jus untuk kesihatan

boleh cuba...semua bahan-bahan senang dapat / beli...

Carrot + Ginger + Apple - Boost and cleanse our system.

Apple + Cucumber + Celery - Prevent cancer, reduce cholesterol, and eliminate stomach upset and headache.

Tomato + Carrot + Apple - Improve skin complexion and eliminate bad breath.

Bitter gourd + Apple + Milk - Avoid bad breath and reduce internal body heat.

Orange + Ginger + Cucumber - Improve Skin texture and moisture and reduce body heat.

Pineapple + Apple + Watermelon - To dispel excess salts, nourishes the bladder and kidney.


kotak pesanan cbox

saje jela letak balik...dah lama tak tengok iklan2 mengarut tuuu...ekeke lagipun aku tgk sekrg dah mcm kurang meriah dunia blog tanpa kotak2 cenggini...huhu selamat berpuasa semua!!

Wednesday, June 18, 2014

Jadual perlawanan Liverpool musim 2014/2015


August

16 - Southampton (H)
23 - Manchester City (A)
30 - Tottenham Hotspur (A)

September

13 - Aston Villa (H)
20 - West Ham United (A)
24 - Capital One Cup third round
27 - Everton (H)

October

4 - West Bromwich Albion (H)
18 - Queens Park Rangers (A)
25 - Hull City (H)
29 - Capital One Cup fourth round


Wednesday, June 11, 2014

Jadual Piala Dunia 2014 waktu Malaysia

Jadual world cup waktu Malaysia dan channel Astro untul simpanan aku ni...susah benau... kejap2 nak google...ini jadual sampai 23 hb jun 2014 sahaja.


Friday 13 June 2014

OPENING CEREMONY
ASTRO SUPERSPORT (CH821), SUPERPORT HD (CH841), TV1 (CH101), ASRO ARENA (CH801), 2.15 am LIVE

Group A:
BRAZIL VS CROATIA
ASTRO SUPERSPORT (CH821), SUPERSPORT HD (CH841), TV1 (CH101), 4.00 am LIVE

Saturday 14 June 2014

Group A:
MEXICO VS CAMEROON
ASTRO SUPERSPORT (CH821), SUPERSPORT HD (CH841), 12.00 am LIVE

Tuesday, May 27, 2014

Video buaya sg klang



perghhh... betul ke?

Friday, May 16, 2014

Khasiat Jus cuka epal



Ramuan kesihatan tradisional masih lagi digunakan dalam era perubatan mo­den. Antara yang menjadi tumpuan ialah cuka epal yang digunakan hippocrates sebagai tonik rawatan pada 400 tahun Sebelum Masihi.

Kini, para saintis mula meneliti minuman kesihatan ini dari perspektif baru dan memberikan pendedahan mengenai faedahnya. Malah, kumpulan penyelidik dari Jepun mendapati asid asetik dalam cuka epal mengaktifkan gen yang menjadi kunci penghasilan enzim pengoksidaan asid lemak.

Enzim ini bertindak sebagai pemangkin yang meningkatkan metabolisme dan ia menghalang tubuh menyimpan lemak dan memecah serta melarutkan lemak tubuh sedia ada.

Penemuan ini berdasarkan satu kajian di Universiti Sydney, Australia iaitu kumpulan yang me­ngambil dua sudu cuka epal setiap hari mengalami pengurangan kenaikan dan penurunan mendadak tahap gula dalam darah.


Ia berlaku disebabkan kandungan kalium yang tinggi di dalam cuka epal. Mineral beralkali ini dibuktikan mampu meningkatkan sensitiviti sel terhadap insulin yang bertindak mengawal selia glukosa dalam badan.


Bagi mengawal berat badan dan mengurangkan obesiti, mengambil cuka epal tiga kali sehari berupaya menyingkirkan lemak. Caranya cukup mudah iaitu campurkan dua sudu cuka epal bersama satu hingga dua sudu madu dengan segelas air.

Cuka epal mampu meningkatkan tahap keremajaan kulit dalam masa beberapa minit saja. Caranya, cuci muka dengan air suam kemudian lekapkan tuala yang dibasahkan dengan air panas selama tiga minit.

Seterusnya, basahkan tuala lain dengan campuran cuka epal (satu sudu cuka epal dicampur dengan satu gelas air) dan lekapkan tuala ini pada muka. Tutup tuala ini dengan tuala yang dibasahkan dengan air panas dan biarkan ia selama 10 minit pada muka. Buka kedua-dua kain dan gunakan tuala kasar untuk menggosok kulit dengan lembut mengikut gerakan ke atas. Ia membantu menanggalkan sel mati dan membuatkan kulit kelihatan lebih muda dan berseri.

Faedah penggunaan cuka epal turut dirasai melalui penggunaan secara luaran, terutama jika digunakan pada rambut. Ia membantu menjadikan rambut lebih bersinar dan merawat masalah kelemumur.

Rambut mempunyai kadar pH yang bersifat asid dan mempunyai tahap pH ideal pada skala 4.5 hingga 5.5. Bilasan yang dicampurkan dengan cuka epal akan membantu menyeimbang­kan tahap pH rambut dan menyingkirkan sisa yang terbentuk hasil penggunaan produk penggayaan dan syampu murah.

Thursday, May 15, 2014

Khasiat jus halia

untuk kebaikan jus halia ni, jum kita baca

Apa itu halia?

Halia berasal dari Asia Tenggara dan kini ditanam secara meluas di Jamaica dan beberapa kawasan tropika. Akar halia terkenal sebagai herba yang digunakan untuk masakan dan juga perubatan. Halia telah digunakan oleh pakar herba China lebih 2,500 tahun lalu.

Khasiat halia

Sejak zaman berzaman, halia sering digunakan untuk melegakan rasa loya, masalah sukar penghadaman, artritis dan membantu melancarkan peredaran darah. Halia juga mempunyai keupayaan untuk melegakan masalah kekejangan perut. Akar halia turut membantu menyokong sistem kardiovaskular yang sihat dengan menjadikan platelet kurang pekat sekali gus mengurangkan masalah peredaran darah.

Minyak halia yang digunakan untuk mengurut membantu melegakan kesakitan akibat artritis berikutan bahan anti-radang yang terdapat dalam tanaman tersebut.

Menurut kajian, halia membantu menurunkan kadar penyerapan kolesterol di dalam hati dan darah selain mengurangkan sakit kepala atau migrain. Kandungan shogoal dan gingerol dalam halia juga mampu meneutralkan asid dalam perut, merangsang pengeluaran jus penghadaman dan juga membantu memperbaiki otot otot penghadaman.

Bagaimana menggunakan halia

Mas Mid Year Promo

jum...jalan jalan jalan....jualan pertengahan tahun MAS


untuk booking... boleh call 03 2148 5552 atau flights@seduniatravel.com

aku tengok jer...haha


Khasiat jus lemon

Lanjutan daripada post aku yang lama pasal ramuan herba untuk membuka urat jantung yang tersumbat kat sini so harini aku nak cari satru2 kebaikan ramuannya... mula-mula sekali kebaikan jus lemon.
ambil dari dua sumber aku satukan di post ni...kalau baca dari sumber-sumber ni memang jus lemon mempunyai khasiat2 yang diperlukan oleh tubuh badan kita....dan yang penting buat sendiri jer...tak payah beli jenama2 mahal...huhuhu


Wednesday, April 23, 2014

30 minit bersama Ustaz Don-jawapan kepada persoalan Wardina


Sebelum komen apa2 berkenaan isu ni, tonton dulu video ni sampai habis dan komen,,, aku no komen...hik


Sunday, April 20, 2014

peperangan persepsi

create the perception, see who will be trapped

Orang kata jangan terperangkap dengan persepsi ciptaan...memang mudah nak membodohkan orang, memang sedap nak menuduh, cakap mcm diri sendiri dah cukup suci. Perjuangan


ni ada dalam draft.... perghhh...ayat mcm bagus je kan...kah3

Wednesday, April 2, 2014

Your M2U ID have been locked out. You may contact our Maybank Group. Reject code: [1202]

aduhhhh...kn kol pastu kn g atm utk buat id baru? mmg safety gila...btw knp baru skrg ada selain tac number, ada soalan security lain pulak...yg kita pun dah lupa...apa nama yg kita set kan...ermmmmm safety kan...bagus tp bgtaula awal2...

Tuesday, March 18, 2014

Blogger matang

Dah lama tak update, hari ni nak update apa yer... first of all... just hoping all in the aircraft akan dijumpai dengan selamat...seriously aku rasa sedih juga dengan perkembangan terkini...tapi sapalah aku nak buat spekulasi lebih2...ermmm biar jela yang berkenaan buat siasatan, kita kalau dapat berdoa dengan seikhlas hati pun dah baik dah...ermmmm harini baca kat bloglist aku,,,,, baru aku perasan yang

Tuesday, February 25, 2014

kebaikan bawang putih (garlic)

Khasiat Bawang Putih (Allium sativum)
Bawang putih digunakan sebagai bumbu yang digunakan hampir di setiap makanan dan masakan Malaysia. Sebelum dipakai sebagai ramuan, bawang putih dihancurkan dengan ditekan dengan sisi pisau (dikeprek) sebelum dihiris halus dan ditumis dengan sedikit minyak goreng. Bawang putih boleh juga ditumbuk dengan pelbagai jenis bahan ramuan yang lain.
Bawang putih mempunyai khasiat sebagai antibiotik alami di dalam tubuh manusia. Bawang ini telah dikenal pasti dapat memecahkan kolesterol yang menyekat perjalanan darah pada salur darah dan kolesterol ini dikenal pasti sebagai punca kepada penyakit darah tinggi.Ia juga membantu menyegarkan pernafasan sekalipun tempat yang banyak karbon monoksida (asap kenderaan).

Sayuran ini juga dapat menghindarkan seseorang daripada diserang kanser kerana kandungan mineralnya membantutkan ketumbuhan tumor dalam tubuh badan.Selain itu bagi mereka yang mempunyai masalah jerawat, kuman tersebut dapat dibunuh dengan menumbuk bawang putih serta menepekkannya di bahagian yang berjerawat.

Thursday, February 13, 2014

kalau tak boleh memuji tak perlulah mengeji

ye dok?

Thursday, January 30, 2014

Makanan kegemaran Rasulullah s.a.w

1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.

2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.

3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.

4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut

5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.


Wednesday, January 22, 2014

Logo Baru Jakim


PELANCARAN LOGO JAKIM

Sukacita dimaklumkan bahawa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia telah melalui usia yang panjang dan matang iaitu 45tahun (1969 - 2014). Jakim telah bermula dengan peranannya sebagai Urus setia Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Islam (MKI) di pejabat Perdana Menteri kemudiannya menjadi sebuah Bahagian Agama ( 1 Februari 1974) sebelum dikenali sebagai Bahagian Hal Ehwal Islam (BAHEIS). Selaras dengan perkembangan semasa, BAHEIS telah disusun semula menjadi sebuah Jabatan yang tersohor dengan namanya iaitu Jabatan Kemajuan Islam Malaysia atau dikenali sebagai JAKIM berkuatkuasa pada 1 Januari 1997. Dalam tempoh 45 tahun tersebut pelbagai kejayaan, inovasi, pencapaian, mehnah dan cabaran telah dilalui oleh Jakim dalam menyelaras dan memajukan hal-hal yang berkaitan dengan pentadbiran dan agama Islam di seluruh negara.

Pusingan Kedua PIALA FA 2014

Johor DT vs T-Team
Kedah FA vs Perlis FA
PBAPP FC vs PDRM FC
LionsXII vs Pahang FA
Kelantan FA vs Sabah FA
PKNS FC vs Terengganu FA
Sime Darby FC vs Felda United
Sarawak FA vs Harimau Muda C /SelangorFA

Keputusan penuh Piala Fa pusingan 1

PDRM 1 - 0 SPA FC
Melaka Utd 1 - 2 Perlis
UiTM FC 2 - 3 T-Team
Lions XII 3 - 0 DRB Hicom
Sime Derby 2 - 1 ATM
Terrenganu 4 - 0 Shahzan Muda
Kuantan FA 0 - 1 Sabah
N9 0 - 1 Felda
Kedah 4 - 0 KL
PKNS 3 - 2 JDT II
PBAPP FC 2 - 0 Cebagoo FC
Sarawak 2-1 P.Pinang
Perak 2-2 Pahang(penalti 4-5)

Friday, January 17, 2014

jumaat yang indah

kalau tak boleh cakap positif, tak perlulah cakap negatif eh..

Tuesday, January 14, 2014

kangkung

fenomena kangkung betul2 buat aku ketawa semalam ekeke...macam-macam troll orang buat sampai tak sampai hati pulak aku nak amik publish kat sini...seriously... terhibur la jugak....


hehe...aku delete jela...yang aku dah tulis panjang...no komen jela eh...malas nak gaduh...haha

anyway... maharajalawak mega minggu 9 nanti sapa yang berani buat lawak kangkung...memang terbaik...aku rasa yang berani samada sepah2 atau syj... huhu

Tuesday, January 7, 2014

hukum menjual duit syiling yang berharga dari nilai sebenar




hukumnya?

daftar tesco e coupon

untuk mendaftar sila klik iklan kat bawah follower tu....atau penanggah tu...atau klik gambar bawah ni

Sultan Melaka hanya mahu hak




ntahlah...no komen

Sunday, January 5, 2014

Adakah forex trading pelaburan halal?

Dalam keghairahan mencari bisnes sampingan di musim harga naik ini, WAJIB dijauhi bisnes yang haram seperti FOREX trading, skim pyramid, skim cepat kaya, pelaburan riba. Mengambil rasuah, pecah amanah wang syarikat dan kerajaan, menipu dan mencuri. Nabi meningatkan dalam hadis yang sohih:-

فاتقوا الله وأجملوا في الطلب ولا يحملنكم استبطاء الرزق على أن تطلبوه بمعصية الله فإن ما عند الله لا ينال إلا بطاعته
Ertinya : Takutlah kamu kepada Allah dan perindahkan pencarian rezekimu (cara halal). Jangan disebabkan kelewatan kamu mendapat rezeki sehingga kamu mencarinya dengan melakukan maksiat kepada Allah sesungguhnya ia (rezeki) itu di sisi Allah, dan tidak kamu akan dapatinya (rezeki berkat) kecuali melalui ketaatan kepadanya. (Riwayat An-Nasaie; hadis sohih)

Saudara/i boleh melaburkan wang saudara di dalam apa-apa produk pelaburan di bank-bank Islam berikut :

Friday, January 3, 2014

Video UAI diambang 2014 full 4 jam

lama gila video ni....4jam...

Thursday, January 2, 2014

naikkan cukai rokok untuk selamatkan nyawa

klik gambar untuk kesumber

kata lapuran akhbar, lebih daripada 200 juta nyawa boleh diselamatkan sehingga akhir abad ini jika cukai tembakau dinaikkan tiga kali ganda di seluruh dunia.

peluang buat duit melaui blog - become groupon affliate



groupon affliate ni baru bukak kot.....aku baru tau.... aku rasa ok kot kalau nak try....hehe aku dah cuba daftar... klik gambar untuk daftar groupon affliate

katanya