Our social:

Latest Post

Friday, January 25, 2013

Posisi tidur yang baik ...

amik dr fb ...



sifat tidur nabi(Muhammad SAW)

Hendaknya mendahulukan posisi tidur di atas sisi sebelah kanan (rusuk kanan sebagai tumpuan) dan berbantal dengan tangan kanan, tidak mengapa apabila setelahnya berubah posisinya di atas sisi kiri (rusuk kiri sebagai tumpuan). Hal ini berdasarkan sabda Rosululloh: “Berbaringlah di atas rusuk sebelah kananmu.” (HR. Al-Bukhari no. 247 dan Muslim no. 2710)

article penuh disini:

http://islamimuji.wordpress.com/sifat-tidur-nabimuhammad-saw/

Tuesday, January 22, 2013

tips kesihatan: lelaki

Sebenarnya ini tips dari Dr Hamid Arshat, kawan aku like tips dia kat fb, so aku rasa nak simpan tips ni,,, simpan kat blog lebih mudah nak cari banding ngan kat fb...

untuk meningkatkan kesuburan lelaki disamping mengurangkan kesan buruk stress, makanan juga penting. Makanan yg berkhasiat dan berzat sangat penting, makanan segar dan mentah iaitu sayur2 dan buah2 sebagai sumber vitamin dan antioxidants. Berhenti merokok dan minum arak, kurangkan kopi, minum lebih jus buah dan green tea. supplement vit C dan E, folic penting. oyster, blackcurrent, bijan, mustard dan celery menjadi sumber logam zinc dan kecang saperti brazil nuts jadi sumber selenium , keduannya penting untuk suburkan benih lelaki. jauhkan cheese, krim, dagin berlemak, choklat, dan makanan diperoses. Makanan yg mengadungi Omega3 saperti walnuts, flax seesd oil, Sayur2 bayam asparagus avacado dan kekacang, buah2 citrus saperti oren, lada merah, keledek merah perlu sering dimakan. akhirnya ambil vitA yg penting utk maturasi sel2 benih lelaki.

Friday, January 18, 2013

potong kuku di hari jumaat

jum potong kuku,,,jum kita ramai2 potong kuku pada hari ni...

Biasanya korang kalau nak ketip kuku akan pinjam or lebih selesa beli sendiri? mestilah akan beli sendiri yedak?tp klu arini tengok kuku...mak aiii...pjg nak mampus...dengan keladaknye ...maklumlah baru lepas berkebun,,, ketip kuku takde...mesti nak pinjam...ke lbh sanggup simpan keladak kuku tu sampai jumpa ketip kuku sendiri? kalau guna yang pinjam punya,,,korang akan ketipkan kuku kaki sekali tak? kalau aku yg pinjam punya memang takan guna la kat kaki aku...sebab aku rasa mcm tak respek kat tuanpunya ketipkuku...errr...aku mmg camni...kah3

ps...potong kuku or ketip kuku or katib kuku...?yang pastinya bila habis tu,,,kutiplah kuku sendiri yer...kah3

hukumnya sunat...

Friday, January 11, 2013

sunnah dan adab hari jumaat