Our social:

Saturday, February 23, 2013

motivasi ke motibasi? bah 1

Bila sebut motivasi je mesti semua tau,,,biasa pelajar atau pekerja memang kadang2 kena attend mende2 camni. Aku pernah dan aku rasa aku tak suka kot sebab...nanti aku citer. Aku nak tulis mende ni minggu lepas tapi bila kes dato fadzilah tu meletup terus aku tak jadi,,,,tapi masa aku nak tulis tu, aku survey2 le fb motivator2 top kat negara kita dan aku dapati apa yang aku fikirkan tu tak jauh lari dari apa yang sedang berlaku sekarang ni...tengok tajuk n3... aku tak tau pendapat korang tapi kebanyakan program motivasi ni sebenarnya pengisian adalah lebih kurang sama.... ada hepi2 momen, dan ada momen yang nangis2 tu... samada program tu dibuat oleh ustaz atau yang bukan islam, momen2 ni memang ada...bila momen nak nangis2 tu, memang akan dimalapkan lampu...lagu2 sentimental yang slow2 akan berkumandang, moderator akan cakap slow2... dan ...kita pun menangis mengenangkan apa yang dah kita buat dan tak buat...

ok, tak kisahlah tu, but korang perasan tak bila momen nangis tu, akan ada grup yang asik pandang kiri dan kanan nak tengok sapa kawan2 dia yang nangis... ok fine... grup aku la tu...but bila program tamat, apa jadi pada dorang? maksud aku,,, yang menangis tu? ok, tak payah jawab, korang pergi dan kalau korang yg menangis tu, apa jadi pada korang? berubah? aku tak tau la berapa persen yang berubah tapi aku rasa tak ramai, sebab? aku tak rasa kalau setakat program 3 hari 2 malam boleh mengubah seseorang... errr...maksud aku, atas kehendak Allah swt le kan...tp dari sekeliling aku,,, errr...aku rasa tak ramai..statistik tepat memang takde tapi kalau setakat pergi sebab dipaksa,,,aku tak rasa akan berbekas... kalau balik tu mungkin dalam 2 3 hari akan jadi pendiam...masuk hari ke 4 duk tanya sapa nampak daktu menangis...lepas tu duk perati berubah ke tak dak tu...

lagi best, biasa kalau geng2 bawah,geng2 kuli yg pergi, errr...geng2 aku le tu yang kuli2 ni,,, akan gelak2 kata patut bos pergi program camni... kita ni dah ok dah,,, yang tak ok...bos!kah3...

ok la...aku sebenarnya nak tanya... ini adalah dari permerhatian aku, program2 ni jarang boleh buat orang berubah sebab apa?padahal pengisian program sangat up to date...kalau company kaya...dapat motivator taraf celebrity...adakah sebab dorang tak ikhlas ...semata2 sebab duit buat program...atau apa...adakah sebab dipaksa pergi menyebabkan seseorang tu tak dapat terima... orang kata apa tu...tak dapat absorb?
bagi aku satu je sebabnya....

bersambung....

2 comments :

  1. alahai dak mario ni, baru aje panas engine nak lajak baca, dah...bersambung.

    takpe...takpe...sabar menunggu n3 akan datang.

    ReplyDelete
  2. motivasi ni kena selalu, dah tu bukan boleh dipaksa,sendiri muhasabah diri.

    mario, kanak2 kat atas tu dah besar mana dah?

    ReplyDelete

komeng