Our social:

Friday, February 22, 2013

Cara Mengenal Bulu Khinzir Yang Di Jadikan Berus



SEBARKAN UNTUK KEBAIKAN MUSLIM!
Cara Mengenal Bulu Khinzir (babi) Yang Di Jadikan Berus...

Kebanyakkan berus yang murah dari China diperbuat dari bulu khinzir…hal ini kerana terdapat ciri-ciri khas pada bulu tersebut menyebabkan ia begitu popular dijadikan berus untuk mengecat, mewarna dan membersihkan rumah.

Ciri-ciri bulu khinzir:

1-Bulu yang rimbun dihujungnya (lebih tepat hujung bercabang)
2-Boleh diubahsuai dengan bahan kimia untuk menjadi lembut atau keras.
3-Susah tertanggal dan jatuh atau cepat rosak.
4-Senang didapati berbanding bulu haiwan lain.



Bulu khinzir atau khinzir hutan dipanggil “Bristle” kerana bentuk mereka yang keras dan kasar. Hujung bulu khinzir ini mempuyai sifat yang unik iaitu hujungnya akan bercabang (split ends). Bristle daripada wilayah Chungking China adalah yang terbaik untuk digunakan untuk mengecat.

Manakala berus bulu kambing atau biri-biri banyak digunakan untuk kaligrafi. Hujungnya tidak bercabang seperti bulu khinzir. Bulu kambing atau biri-biri ini mempunyai hujung yang tajam.

Maha suci Allah menjadikan bulu khinzir berbeza dengan haiwan yang lain.Mungkin ada hikmah disebaliknya - agar umat Islam dapat membezakannya. Namun masih ramai yang tidak mengetahuinya. Jadi,berhati-hatilah..Insyallah dengan izinnya,semoga kita semua sentiasa dilindungi..

Kredit to : My Islam Media

2 comments :

  1. assalamualaikum wbt.

    aduhhh. kakCT pon pernah kena sekali ie cover hp. hati tak sedap bila guna bende tu. ambil gambar dan zoom, baru nampak ada 3 titik. so jumpe dan beritahu penjual suruh dia asingkan serta labelkan barang yg menggunakan unsur2 khinzir. penjual itu minta maaf dan next visit dia dah pun buat seperti yg disarankan. kakCT pulak cakap TQ to him. at least dapat elakkan orang lain terkena mcm kakCT.

    ReplyDelete
  2. TQ TQ sbb share benda ni.ramai yg xtau.lagi pulak berus tu murah kan.mesti jadi pilihan.isk!

    ReplyDelete

komeng