Our social:

Latest Post

Friday, May 25, 2012

doa2 semasa berwuduk

Ketika Ambil Wuduk doakanlah dalam hati

1. Ketika berkumur, berdoalah kamu dengan,
"Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".

2. Ketika membasuh muka, berdoalah kamu dengan,
"Ya Allah, putihkanlah >mukaku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini".

3. Ketika membasuh tangan kanan, berdoalah kamu dengan,
"Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini".

4. Ketika membasuh tangan kiri, berdoalah kamu dengan,
"Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".

5. Ketika membasuh kepala, berdoalah kamu dengan,
"Ya Allah, lindunglah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".

6. Ketika membasuh telinga, berdoaah kamu dengan,
"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini".

7. Ketika membasuh kaki kanan, berdoalah kamu dengan.
"Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".

8. Ketika membasuh kaki kiri, berdoalah kamu dengan,
"Ya Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat".

jum kongsi2...

Thursday, May 24, 2012

Bapak Bapak kesunyian

baca suratkhabar BH...pasal isu bapa kesunyian kat korea...rupanya ada 3 jenis bapa kat sana...errr...maksudnya jenis yg menghantar anak2 dorang belajar ke luar negara... bukan masuk u tapi masa sekolah menengah...jenis2 tu adalah

bapa angsa, sesekali mlwt anak2 yg belajar di luar negara
bapa helang, kaya gila...anytime bole melawat
bapa penguin, hampeh...tak tau dapat jumpa ke tak sbb tak cukup pitih...

inilah jenis2 bapa kat korea yg menghantar anak2 bljr ke luar negara...ibu pulak ikut sama anak2... kaum bapa berkorban...sebabnya PTPTN eh bukan...kah3 sebabnya adalah kerana sistem pembelajaran disana yg berorientasikan peperiksaan... errr... bunyi mcm pernah dengar... kat mana eh... adakah satu hari nanti negara kita pun akan mengalami keadaan camni?

fikir2kan...

Wednesday, May 23, 2012

Video debat Rafizi vs Khairi (KJ)

Sapa yg tak berkesempatan tengok debat ni malam tadi, boleh lah tengok sendiri debat ni, rasanya bahasa yang digunakan takdelah susah sangat nak faham, tengok dengan hati yang terbuka dan fikirlah sendiri siapa punya fakta yang anda rasa bole dipercayai,,, tak perlula baca suratkhabar, blog politik untuk tau pasal debat ni, ni peluang untuk fikir sendiri.

Monday, May 21, 2012

Pertandingan Menulis Surat 1Malaysia

Pertandingan Menulis Surat 1Malaysia Tawar 10 Peratus Markah Penilaian Kokurikulum

KUALA LUMPUR, 21 Mei (Bernama) -- Peserta pertandingan menulis surat 1Malaysia anjuran Pos Malaysia akan menerima 10 peratus daripada markah penilaian kokurikulum sekolah, kata Penolong Pengarah Bahagian Kokurikulum dan Kesenian, Kementerian Pelajaran Cik Siti Khadijah Mion.

Bercakap pada sidang akhbar Pertandingan Menulis Surat 1Malaysia di sini Isnin, beliau berkata jawatankuasa pertandingan telah bersetuju dengan peratusan markah itu bagi menghargai penyertaan pelajar sekolah dalam program itu.

Pertandingan Menulis Surat 1Malaysia terbuka kepada semua pelajar di seluruh negara berusia 9 hingga 17 tahun bermula 1 April hingga 2012. Hadiah keseluruhan bernilai RM30,000 menanti pemenang dalam bentuk Sijil Simpanan Premium.

Pelajar boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai pertandingan itu menerusi laman web www.pos.com.my dan www.facebook.com/surat1malaysia atau di talian 03-2267 2206.

Ketua Kumpulan Komunikasi Korporat Pos Malaysia Datuk Rohaiza Hashim yang turut hadir pada sidang akhbar itu, berkata pertandingan yang dimulakan pada tahun 2010 hingga 2014 itu merupakan sebahagian strategi Pos Malaysia memartabatkan penulisan surat dalam bahasa Melayu.



-- BERNAMA

AKU TAK AMENDE NI TAPI KLU IA BOLEH BUAT TAMBAH MARKAH...KENA LA AMIK KESEMPATAN...

masa sibuk dah sampai

minggu depan dah start sem baru;...mcm susah je subjek baru ni....hantam sajalah ek...yg penting... cuba cuba cuba... so...mohon maaf eh klu2 ada n3 aku yg menyinggung perasaan korang....agak sibuk skrg ni... aritu mcm byk citer tapi bila dah sign in... rasa malas pulak nak update..haha

Wednesday, May 16, 2012

ucapan selamat hari guru

Selamat hari guru kepada semua cikgu cikgi yg pernah , yang tak pernah, yang kenal, dan tak kenal...semua sekali la... dan mohon maaf banyak2 kat cikgu2 yang pernah mengajar saya...sebab saya tak seberjaya macam yang cikgu2 harapkan...walaupun begitu, sekurang2nya dari segi tak menyusahkan sesapa... saya rasa didikan yang cikgu2 berikan tu...alhamdulillah dah berjaya...sebenarnya kalau cikgu2 nak tau, saya ni bukanlah gagal sepenuhnya... cuma tak berjaya jadi menteri je...itupun sebab saya tak minat...

saya nak tulis panjang lagi ni tapi kang cikgu ungkit pulak time sekolah dulu cukup malas nak buat karangan so i think i better stop here.

tenkiu teacher...<---- sambil berdiri..

Tuesday, May 15, 2012

alang2 menyeluk pekasam

alang2 dah sign in...aku update jela.

nak citer apa eh?ooo...nak bagi tau korang...ilmu tu luas... sangat luas....kadang2 bila tulis entry diblog tanpa kita sedar... kita dah bagi ilmu kat orang... ilmu yang kita ingatkan benda2 simple contohnya... sesat naik komuter/lrt ke... ilmu naik bas pergi pameran buku ke...ilmu memujuk anak2 merajuk ke...ilmu memasak...resepi2 lauk pauk yg sedap2...sebab2 memasak jadi tak sedap ke...perghhh... untung betul korang2 yg menulis mende2 camni...korang tau tak...ilmu2 ni nanti yang akan membantu kita... tau tak?

ok la...aku out...tengah fikir ilmu apa nak bagi kat korang...jeles ngan korang...

Monday, May 14, 2012

Video Momen menarik MC vs QPR

video gol ketiga

http://www.youtube.com/watch?v=f8b8RNCwbhY

video slps gol ketiga mc



camtulah bolasepak...every seconds count!!!jgn suka dulu..klu buat contest apakah ayat MU fan tulis sebelum gol ketiga yg tak sempat dihantar ke kawan dan lawan mesti best...kah3

Wednesday, May 9, 2012

Video gol gol Liverpool vs Chealsea

Kalau ref tak bias, inilah keputusan sebenar, kalau nak kata Chealsea nak tumpu final pun tak boleh gak sebab dorang nak berebut no 4... tapi kena 4 pulak...wakaka
kalau finalis cl pun kena belasah , yang tak finalis korang kiralah sendiri...ekeke

Lagu tema jangan ambil padang kami

Ahdan - Permaisuriku

rupanya tak ramai tahu ini lagu tema jangan ambil padang kami... permaisuri ku ahdan



Lirik

Kau yang ku selalu ku puja
Yang selalu ku damba
Didalam hatiku didalam jiwaku
Kau begitu indah tak pernah ku sangka
Hadirnya dirimu merubah hidupku

Begitu memikat kau mampu hapuskan
Pesona dirimu didalam benak ku
Percayalah sayang
Hanyalah dirimu yang membuatku bahagia

Kau permaisuriku, pujaan hatiku
Berikan aku satu senyuman yang terindah
Semoga cinta kita selalu abadi untuk selamanya
Bersama kita akan belayar ke dewana

Kau sang belahan jiwa
Yang telah ku nantikan sepanjang hidupku
Kau luruhkan aku hangatmu terasa
Bagaikan sang suria terangi diriku warnai hidupku

Selalu ku harap kita kan bersama
Ku genggam tanganmu hingga akhir waktu
Percayalah sayang
Hanyalah dirimu yang membuat ku bahagia

Kau permaisuriku pujaan hatiku
Berikan aku satu senyuman yang terindah
Semoga cinta kita selalu abadi untuk selamanya
Bersama kita akan belayar ke dewana

Kaulah permaisuriku pujaan ku selalu
Berikan senyumanmu yang terindah

Kau permaisuriku, pujaan hatiku
Berikan aku satu senyuman yang terindah
Semoga cinta kita selalu abadi untuk selamanya
Bersama kita akan belayar ke dewana

kod gitar takde sbb tak best...wakaka

Pinggan mangkuk Bone China, kanta ICL haram

Ini bukan untuk traffic...ini untuk simpanan aku...

Tuesday, May 8, 2012

cukup-cukup la...

lirik lagu cukup2 memang cukup2 membosankan bagi aku sebab aku rasa mcm tak sesuai untuk lelaki ckp cukup-cukup banyak2 kali...pompuan sesuailah cakap camtu kan kan kan...


kod gitar dan lirik Lagu Sudah Cukup Sudah – Nirwana Band

F#m D E A
inikah caramu membalas cintaku
Bm C#
kau nodai cinta yang ku beri
F#m D E A
inikah caramu membalas sayangku
Bm C#
kau lukai sayangku untukmu..

E A
teganya kau menari diatas tangisanku
Bm C#
kau permainkanku sesuka hatimu..




Chorus (1) F#m Bm
sudah cukup cukup sudah..
E A
cukup sampai disini saja..
F#m Bm
daripada hati gelisah
C#
cintaku kau balas dengan dusta..




Chorus (2)
F#m Bm
sudah cukup cukup sudah
E A
cukup sampai disini saja..
F#m Bm
daripada batin tersiksa..
C#
lebih baik ku pergi saja..

Verse
F#m D E A
t'lah berulangkali kucoba mengalah
Bm C#
ternyata sabarku tak berarti untukmu..

Bridge - Chorus (1) & (2)

F#m D E C#
F#m D E C#
Bridge - Chorus (2)
A#m C#
sudah cukup cukup sudah..
F#m B
cukup sampai disini saja..
A#m C#
daripada hati gelisah
Eb
cintaku kau balas dengan dusta..
A#m C#
sudah cukup cukup sudah
F#m B
cukup sampai disini saja..
A#m C#
daripada batin tersiksa..
Eb
lebih baik ku pergi saja..

ps/ jgn le tanya knp pompuan sesuai ckp cukup2...sbb mmg korang sesuai ckp camtu, nak buat camana...kah3
2) fyi kod aku cilok dr utube sbb aku mmg tak suka nak nyanyi lagu ni, aku bg lirik ni semata2 sebab traffic...kah3

cukup cukup berterus terang aku ni...wakaka

Monday, May 7, 2012

kontroversi, konspirasi, komedi



mungkin pada korang yang tak sempat nak tengok, ini adalah gol yg Liverpool dapat, tapi ini buka ye...pelik tak?memang sangat pelik, aku tak tau lah samada ini adalah:

kontroversi: memang lah kontroversi..satu dunia tau...

konspirasi: ada kemungkinan...sebab mana de org selain dari org YNWA yg nak tengok liverpool pegang dua cup tahun ni....

komedi: mungkin ref nak bergurau tapi aku rasa hanya geng2 manu dgn arsenal je la kot yg akan gelak dgn karoot komedia ref ni...

pendapat korang????

ps/ bjfdgjdgfdeh /tak baik mencarut!!!

Kamera AES kamera perangkap laju tercanggih



Kurangkan kelajuan anda untuk keselamatan diri dan keluarga bukan kerana takut disaman...hikhik

Saturday, May 5, 2012

hati-hati facebookers



Aa aa kan...aku tgk kawan aku punya dah kena kot...bila tanya dia tak mengaku so aku rasa mende ni mmg betul la...so korang kena hati2 yer....yg penting, jangan tekan nak tengok video yg sama yang kawan korang dikatakan tengok tu...klu korang tekan je...mmg sahih akan kena...btw...aku takdelah aktif sgt fb ni...puas aku cari kawan2 blog punya fb...ada yg aku jumpa...ada yg tak jumpa...hehe aku bukannya apa...kadang2 rasa mcm nak aktif...tapi tak bole la...sebab bila bukak je...aku rasa pening sgt sebab ada orang update status byk2 kali... kadang2 tengok mcm setiap sejam..haiyo...mcm tu ke main fb ni...ekeke tapi fb ni mmg betulla salah satu medium yg berkesan untuk promosi blog , masalahnya...klu friend pun tak sampai 50, nak promosi apa? ekeke lagi satu yg buat aku pening ialah blogger yg sll update blog dia guna citer kat paper pastu g promote kat fb...klu 1 hari 1 citer takpe....ini... punyalah banyak...gila betul le... semua citer pun dia amik...dari kisah artis...khalwat...eh...semua yg dia nampak mcm sensasi dia amik letak kat blog...mmg unfriend terus le dr fb...buat menyemak je...patutlah friend aku tak ramai...ekeke
last but not least......mmg aku tak bolehlah aktif kat fb ...pening kepala aku...lbh baik syok sendiri kat blog dr syok sendiri kat fb... apa kata korang?

Friday, May 4, 2012

Gambar dan spesifikasi Samsung Galaxy S3





untuk gambar dan spec sila ke sini

tengok mmg mantap...tapi kalau s2 pun aku hanya mampu tengok , yang s3 ni apatah lagi...hehe sebenarnya bukan tak mampu beli cuma takde sebab yg munasabah untuk aku beli...tapi kawan aku kata... kalau tak mampu tu mengaku jela... haha ok la...aku mengaku...kah3

LONDON: Samsung Electronics hari ini mengumumkan telefon pintar terbaru pada majlis pelancarannya di London bagi mengukuhkan kedudukan syarikat itu sebagai pengeluar telefon mudah alih terlaris di dunia.

Galaxy S3 menawarkan skrin bersaiz 4.8 inci (12.2 sentimeter) iaitu 22 peratus lebih besar daripada telefon pintar paling popular sebelum ini, Galaxy S2 yang membantu syarikat berkenaan memintas Nokia sebagai peneraju dunia.
Menurut Samsung, walaupun mempunyai skrin lebih besar namun saiznya tidak terlalu besar berbanding model sebelumnya kerana rangkanya lebih kecil.
Ciri baru lain yang diketengahkan adalah kamera pintar yang menggunakan teknologi pengecaman muka dan kawalan pengaktifan suara yang dipertingkatkan

Model baru itu juga menggunakan sistem operasi Android dan prestasinya dalam pasaran dilihat sebagai pendorong kepada kejayaan sistem berasaskan Linux itu. - AFP

Era radio no 1 2012

Terbaca kata radio era kembali no 1... sinar yg aku sll dengar no 2... tapi aku pelik kenapa dj popular tak dapat kat radio ini... kenapa dj radio hotfm yg jadi juara...mcm tak logik je...ke sebab tv3.... ok la... isu tak penting pun...ekeke

harini jumaat.... jangan lupa g solat jumaat bagi org lelaki... org pompuan jgn dok syuk g soping2 kat nagoya pulak...:)

Thursday, May 3, 2012

setiap persoalan pasti ada jawapan

tapi tak semestinya kalau org tanya kita, kita kena jawab... ye dak... kecuali kalau yg tanya kita tu parents kita... kenalah jawab...ekeke

tapi betul la kan... takan semua mende kita nak citer...kadang2 ada menda sesuai nak citer...kadang2 kena simpan...walaupun pada org terdekat...betul tak...tapi tak citer perkara sebenar mukan bermaksud kena jadi penipu... menipu dan simpan rahsia adalah dua perkara yg berbeza...kan kan kan

tapi aku bukan nak citer pasal diri aku, aku just lontarkan persoalan untuk kita fikir sama2... tak semestinya kena ada jawapan sebab kadang2 jawapan hanya berada didalam hati...cewah....ekeke

nayati moodliar dah diselamatkan

baru post nur alert pagi ni...baca nst...dia dah balik..baguslah ek...macamana dgn budak2 yg belum lagi dijumpai ek...nanti aku cari maklumat lagi...


Nayati back home safe and sound

KUALA LUMPUR: Kidnapped boy, Nayati Shamelin Moodliar, was reunited with his family early this morning.


The 12-year-old was rescued by a police task force from an undisclosed location.

City police chief Datuk Mohmad Salleh confirmed the report but declined to elaborate. It is understood that police are in the midst of tracking down Nayati’s kidnappers.

Nayati was abducted early Friday morning on his way to the Mont Kiara International School near his house.

Witnesses saw two men grab Nayati into a black Proton Gen 2 in the 7.40am incident. His father, Sham Moodliar, 41, had appealed to the kidnappers to return his son to him. It was a tearful reunion for Nayati and his parents yesterday at their home.

Update from the family's spokesman: "

We are delighted to tell you that Nayati is back home with us and although it has obviously been a very traumatic time for him, he appears at this stage to be in good shape. We cannot begin to say how proud we are of him and the way that he has coped with the events of the past week.



We have been overwhelmed by the support we have received from all our friends here in Kuala Lumpur and all over the world. We are unable to find the words to express our gratitude but we will never forget what they did for us.

 Even more surprising, because it was so unexpected, has been the support of people whom we have never met - and are never likely to meet – in countries as far away as Zambia and the USA, who have offered their time, skills and, in many cases, money, without any expectation of any form of compensation.

We are so grateful for their help.

We also appreciate very much the tremendous practical and moral support we have received from the Netherlands Embassy and in particular the Ambassador, Mr Paul Bekkers. With his help we were able to surmount some “interesting” technical problems.



Finally we would like to express our gratitude to the Government of Malaysia, specifically the Royal Malaysian Police. Their number one priority from the start has been the safe return of Nayati and they have been most careful not to do anything that might have jeopardise his safety. We have enjoyed and will continue to enjoy our stay in this wonderful country.

 As we are sure you will understand, Nayati’s kidnapping is the subject of an ongoing investigation so we are unfortunately not at liberty to reveal any of the details of the case at this stage.

 There will be a press conference on Friday. Details to follow. 

Thank you.

 Regards
, Shyam Priah."

Read more: Nayati back home safe and sound - Latest - New Straits Times http://www.nst.com.my/latest/nayati-back-home-safe-and-sound-1.80248#ixzz1tlnwU52k

for pic. go here

NUR ALERT MISSING CHILD, NAYATI MOODLIAR