Our social:

Wednesday, February 8, 2012

Darah Cina

Di zaman remaja, cabaran mula sampai. Ketika kawan-kawan mula ada girlfriend, saya pun teringin. Malangnya, saya tidak dapat seorang pun kerana wajah saya. Bila saya hendak tackle budak Melayu, mereka tidak layan kerana wajah saya. (Berbeza dengan budak-budak Melayu sekarang kerana ada yang suka budak lelaki Chinese, Japanese atau Korean look). Bila saya hendak tackle amoi Cina, senyuman yang dihulur akan berbalas. Namun, cebikan akan saya terima sebaik sahaja saya mula berbicara. Saya yang disangkakan Cina rupa-rupanya orang Melayu!

artikel penuh di http://maafcakap.blogspot.com/2012/01/selamat-tahun-baru-cina.html
Penulis adalah wartawan di akhbar Sinar harian kot sebab bila baca blog dia semua artikel akan disiarkan di akhbar sinar harian.

ok, itu kisah dia... ini kisah aku pulak



Bila aku baca kisah dia...aku rasa lebih kurang sama arr kisah kami2 ni.... paling bengang bila ada orang cina ckp cina...perghhh...rasa nak marah pun ada...tapi lebih kepada malu la pulak...kadang2 tu, aku balas jugak.. aku cakap 'moo aa...' cina tu tercengang, aku gelak2 terus blah....pasal tu agaknya kami ni membesar menjadi pemalu...heeeeee

tapi nasib baiklah muka macam cina...sebab dulu2 kalau muka macam india asyik kena buli jela ...kat tempat aku la weh....muka engsem mcm aku ni...biasalah... takan nak kena buli pulak kan...ramai je nak kawan ...aku kdg2 mmg perasan...hhahaa

tapi tu dulu la...skrg dah tua dah gelap ckit...kadang2 klu kat rnr tu, anak2 yatim yg nak jual buku2 agama tu selamba je bagi salam kat aku...makna kata...dah ada nur keimanan kot kat muka aku ni...heeee tapi kadang2 ada gak cina yg cuba cakap cina dgn aku tapi kadang2 aku tengok dorang mcm konfius jgk...tapi rasanya kat melaka ni kalau cina tak tau ckp cina memang tak pelik la kan...

muka je macam cina tapi jiwa tetap jiwa melayu...tapi tak minat hindustan la ...ekeke..rasa segan pulak nak tengok...sebab tak sesuai dgn muka...wakaka muka jenis muka garang takan nak tengok citer nangis2 pulak,,,,hahha

Sekarang ni bila tengok muka baby boy aku...rasa macam...ishhhh...sebijik muka aku...mesti cabaran yang bukan sikit bila dah start berkawan dgn muka2 melayu nanti...hikhik

3 comments :

  1. muka cina tapi hencem kira ok la tu. hehehe...

    ReplyDelete
  2. hahaha muka baby boy. baby face la ni. ki2

    ReplyDelete
  3. hahha...rio..kau jangan nak pasan muka macam baby k...huhu...wah2...tp, aku suka org muka macam cina..tak pun cina.. kenapa cakap melayu tak suka org muka cina dolu2???..huhu.. mak aku dulu melayu...tapi, cina suka dia... erk..lebih kurang macam aku la...hehe.. (ekekeke...pasan lak kan ada cina suka....LOL..haha...apek ikan kot suka?.. :) )

    ReplyDelete

komeng