Our social:

Friday, January 20, 2012

hari ke30: katakan taknak

Berhenti merokok cara 'cold turkey'.
Apa mende ni?nilah cara benti yang paling ganas...konon...haha ini adalah cara berhenti merokok secara mengejut...maknanya...bila je dah bertekad taknak merokok...kalau masa tu tgh hisap...terus buang rokok tu dan ckp... aku nak benti dah...nilah cara aku...

hari tu terbaca kat hospital tentang berhenti cara camni...tak berapa elok sebenarnya...boleh menyebabkan beberapa simpton2 ketagihan jugaklah...susah arr aku nak citer...ada kebenaran jugaklah artikel yang aku baca tu tapi nak buat macamana....cara mcm tu yang paling berkesan...

ala...baru 30hari je pun...no big deal la...bila2 masa bule hisap balik..hhaha but as for today...keinginan tu ada tapi takdelah sampai menggigil2...ekeke just bila teringat je, cepat2 fikir mende lain je...


terbaca kat satu forum.



cara dia berhenti merokok....
1. mesti tekad nak berhenti.
2. tekad tu kekadang longgar gak, so aku suruh bini aku psiko sikit.
3. sblm berhenti aku mintak poster 'dalaman badan' akibat merokok. so, bila aku ade rasa nak beli rokok, bini aku psiko cakap "cantik la paru2, jantung, badan...etc abg lepas ni yek" dan mak aku pulak "nak mak doakan ko dpt penyakit mcm dlm poster tu ke?"....psiko tiap2 hari..


sporting betul mak dia..ekeke aku takdelah mcm tu...aku cuma psiko kan kepala hotak aku je ...

pernah gak terbaca pasal buku ni...Over 11 Million Books Sold STOP SMOKING NOW by Allen Carr. Aku takdelah pulak cari buku ni...tak kuasa aku nak beli...just tanya pengalaman kawan2 aku je...semuanya cara cold turkey... jarang sgt jumpa yang jenis...kurang2 kan jumlah batang rokok dorang hisap...pastu yg jenis makan chewing gum nikotin tu,,,,pun tak ramai yang jadi...

so...kalau ada yang nak berhenti tu...semoga berjaya la eh...aku dah berjaya selama 30 hari ni.....dan harap2nya akan bertambahlah hari aku bebas asap rokok...huhu

4 comments :

  1. perokok tegar mmg susah nak berhenti. mcm BIL sy hari tu warded sebln berhenti la kejap. balik rumah, dlm dua minggu kemudian dia called kwn dia mtk belikan rokok. tension je my sis. ssh nak berhenti.

    ReplyDelete
  2. hahah...bagus doa mak tu:p
    sweet betul pujian si isteri..:P

    good luck dlm usaha berhenti merokok!:D

    ReplyDelete
  3. mario yang malasnya nak sign in....January 26, 2012 at 11:15 AM

    @anisalya

    sapa2 pun susah nak benti kalau dia taknak benti....

    ReplyDelete
  4. mario yang malasnya nak sign in....January 26, 2012 at 11:16 AM

    @Anak Perak

    thankiu bro...hikhik dah 37 hari dah ni....

    ReplyDelete

komeng