Our social:

Monday, October 31, 2011

teknik light trail vs light painting


ni dia teknik light painting...aku rasa teknik ni lbh kurang sama ataupun light painting ni adalah teknik yg diilhamkan dari teknik light trail...
nampak tak apa yg aku cuba tulis tu...biasalah...kena tulis terbalik so...bila sampai no 4 aku jadi blur sekejap...hahha

camana nak buat? yang penting kena ada lampu suluh atau alat yg boleh keluar cahaya...lampu picit nak lagi senang...dan jangan lupa untuk tutup lampu tu dengan kertas atau plastik baru cahaya dia sharp...lens kena set ke manual fokus kalau auto fokus takut dia tak boleh nak fokus...setkan time...shutter speed lambat sikit...untuk yg ini aku setkan 30second...kalau setakat nak buat bentuk love...5 saat cukup kot...kalau pandai lukis cam budak tu...mesti best....F atau aperture setkan yg tinggi...yg ni aku guna 17 kot...iso 100.

lampu suluh yg aku guna ni susah ckit sebab lepas tulis satu huruf aku kena tutup dgn tangan...so sebaik2nya cari lampu suluh jenih picit tuu...

untuk teknik light painting yg lebih cantik...sila google yer...yg aku buat ni tak bape jadi nak tulis pangkin4rest...kalau jadi nanti...aku nak buat jadi header...perghhh...mesti lawa...

ps...ini untuk aku...

8 comments :

  1. iskk x reti lighting2 ni..nak edit pictures pun huru hara lagi..try2 je..

    ReplyDelete
  2. rio ,takyah tulis tebalik,tulis biasa ja,lepas tu masuk komputer kasik flipp

    ReplyDelete
  3. @oya

    pun tak reti jgk...saje nk cuba2 je...

    ReplyDelete
  4. @rutikeben

    a aa ek...tak terfikir pulak aku...ekeke thanks bro

    ReplyDelete
  5. yaa....aku sokong sama ruti keben tu...heheh.. :D nnt upload banyak2 tau..

    ReplyDelete
  6. @no name

    yola...no name pun upload byk2 jugak yer...hahha

    ReplyDelete
  7. teruskan usaha.. :D.. hihi.. x jadik :P.. pandai je lady komen :P..

    ReplyDelete
  8. @LadyBird

    hehe...mmg tak jadi...kn prektis lg...ekeke

    ReplyDelete

komeng