Our social:

Wednesday, October 19, 2011

sifu aku- Zainal Abd Halim

perghhh...hari tu aku ada cakap aku pergi bengkel fotography kan...tak sangka pulak aku sifu yang ajar tu memang one of the best photographer kat Malaysia sampai canon pun jemput beliau untuk bagi talk...rugi aku tak ambik gambar dengan dia...maklumlah.. masa tu aku segan sebab camera aku basic punya...ekeke tapi duduk makan dengan dia sempatlah aku tanya pengalaman dia sebagai jurufoto Reuters tu...memang menarik dan rasa kagum jugaklah dengan pengalaman dia...kelakar jugaklah dia tu...ekeke

nanti aku citer pasal shutter dan aperture priority yang dia ajar aku yer...tapi betul lah...lain cikgu lain ajaran dia...tapi apa yang dia bagitau aku sangat simple dan tak serabutkan kepala aku yang agak blur bila baca kat blog2 fotografi yang agak teknikal...

satu ayat dia yang aku suka...sometimes we have to break the rule!maksudnya rule yang korang belajar kat kelas fotography tula...jangan terikut2 sangat...depend pada keadaan... pasti gambar nampak cantik dan tak serabut...banyak jugak gambar yang dia tunjukkan kat kitaorang...banyak jugak yang cantik2 walaupun keadaan yang sebenarnya takdelah cantik sangat...maksud aku...keadaan sekeliling yang dia ambil...maklumlah... kadang2 tempat yang dia ambil tu...area peperangan...lagi satu dia pesan...jangan nak pening2kan kepala korang dengan hal2 teknikal tu...ambil tahu tp tak semestinya kena hafal...try and error orang kata....know ur camera...tapi yang tak bestnya dia cakap...korang tu ambil gambar sebagai hobi je...so...faham2 jela...dia tak tau anak murid dia yang sorang ni nak buat duit dengan gambar...ekeke punyalah tekun dengar dia cakap...hahha

btw...aku agak busy sekarang...tapi bila tengok website canon, tengok dia...terus rasa nak update...hahha bole g ke websites yang aku bagi tu untuk kenal dengan lbh dekat lagi dengan sifu aku,,,Zainal Abd halim

ps/ belajar tak sampai satu hari nak mengaku anak murid dia...hikhik

7 comments :

  1. PErrgh bro!Dah berjinak² dengan photography ke?welcome to the club!^^
    http://www.flickr.com/photos/maxracer9/

    ReplyDelete
  2. lain orang lain la ilmu yang dia turunkan. hehe.

    ReplyDelete
  3. kakCT pun salute kat dia...sempoi aje kan.

    ReplyDelete
  4. mario.. lady suggestkan mario join group digital Mukmin Photography.. kat situ mereka lebih simple.. dan gambar2 pun cantik2.. mereka x gune sgt nota.. tp pengalaman individu dgn kameranya.. mcm photographer tu ckp.. know ur kamera..

    ReplyDelete
  5. nekmo lagi...adoilaaaaOctober 28, 2011 at 7:35 PM

    rio...kau ni nikon ke canon?

    ReplyDelete

komeng