Our social:

Monday, October 17, 2011

setiap gambar ada cerita, setiap cerita ada rasa



teknik panning...ambik gambar objek yang bergerak. kalau dulu2 amik gambar benda2 yg bergerak ni, lepas tu jadi blur...terus cop gambar tak jadi tapi dalam bidang fotograpi ianya dipanggil teknik panning...bole tengok contoh kat atas yg tak berapa menjadi tapi kalau korang google... banyak gambar teknik ni yang cantik2 dan berseni...sebab apa tak bape menjadi? selain dari nampak serabut...polis tu pun tak nmpk sharp...pastu gambar tu mcm terang sgt kan...patut gelapkan ckit kot...so takde apa yg menarik gambar tu kan...ekeke tak kisahlah tu...janji nampaklah teknik panning yg cuba aku buat tu...

camana nak amik gambar cenggini?secara basicnya... shutter speed dislowkan...tapi jangan le slow sangat...1/30 ke...ok kot....hehe... sebenarnya depend pada kelajuan objek...so...tak boleh nak cakap berapa slow yang perlu kita setkan... kena amik gambar secara teknik ni banyak2 kali...baru tau... know your kamera...amik tau ragam dia...jangan silap sikit...dia merajuk...susah nak pujuk...ekeke

ok...seperti yang aku cakap sebelum ni...aku g kursus kan...bukan kursus la...lbh betul klu aku sebut bengkel...so...bila dah pergi tu...baru tau banyak yang silap...maksud aku...byk mende yang aku buat silap...klu nak cakap lagi...banyak betul silap anggap aku dengan kamera aku sendiri...dan diri aku... senang cerita...sebab ego...hahha anggap semuanya senang...asal cantik...dah jadi dah gambar tu...

yang betulnya adalah...sepatutnya setiap gambar yang kita amik...mestilah ada jiwa...ada cerita...especially bila amik gambar jalanan atau street shooting...
perghhhh....sebab sifu aku tu...bekas jurufoto reuters...banyak gambar perang kat satu dunia dia pergi...banyakle street shooting yang dia amik...so...bole la aku cakap...banyak yang aku baru tau....

p/s...lepas ni citer pasal speed priority dengan aperture priority pulak...
eh...lupa nak cakap...ini tips untuk aku je...takut2 aku terlupa

6 comments :

  1. haaaaa..boleh lepak sini..nak baca tips2 dari mario... :)

    ReplyDelete
  2. aha! best ni.. lepas ni boleh belajar kat sini je. haha

    ReplyDelete
  3. saya ada gak try buat yang teknik cahaya dalam gelap tu, bila buat bagi slow cahaya tu bergaris, lawa sangat bila nampak. lupa dah nama teknik tu..hehe

    ReplyDelete
  4. lady suka ambik gambar..
    lady ingatkan gambar yg nampak cenggini gambar yang x jadi..
    hihihi.. terima kasih sebab share ilmu :D

    ReplyDelete
  5. to kak nuriz:
    org panggil yg tu.. light trail.. :)

    ReplyDelete

komeng