Our social:

Wednesday, July 6, 2011

Graduate vs SPM holder

tadi dengar sinar fm... topik: 'masalah saya'

ada sorang pemanggil tu...dak graduate le...tak taulah dip ke degree holder... dia kata dia penat2 belajar...last2...bila kerja...ada pulak dak SPM holder ni satu team dengan dia....siap komplen kat HR...kat bos... pastu siap buli2 lagi dak tu... bagi dak tu kerja...apa2 hal ko jawab sendiri... perghhhh.... sombongnye ko...

camana belajar tinggi2...tp tak bole kerjasama ni...? apa yang ko bljr kat 'u' ni...tak tau nak hormat kat orang ke...klu adik ko la dak tu...camana?ko pasti ke adik ko...anak2 ko nanti...ada degree...?hagak2 lah...ntah2... dak SPM tu lagi terer keje dari ko...sbb dia ikhlas dan rajin nak belajar...tak fikir ke mungkin dia pandai tp atas sbb2 tertentu tak bole nak teruskan study...

aku sebenarnya tak tau nak gelak ke hape bila pemanggil pompuan tu ckp camtu...aku just geleng2 je...tak sangka ada gak orang yg cam gini kat sini...

ps...tulis sambil tangan hayun buai ni...tu yg kelam kabut sikit bhs aku...hhahha

5 comments :

  1. Blagak nak mampos...
    Ramai individu2 yg berjaya
    hanya belajar setakat spm..
    bukan sbb x pandai tp dorg nampak
    pluang yg lebih baik dlm kerjaya..

    ReplyDelete
  2. rata2 pelajar lepasan u ni bila masuk bidang kerja agak sombong dengan rakan sekerja yang kelulusan rendah..padahal mereka yang SPM tu lebih banyak pengalaman kerja daripada si degree ni....skunk ni kalu ilmu tinggi melangit tapi nilai dan budaya habuk pun tarak..tak guna juga...

    hormati mereka yang berpengalaman dan kongsi ilmu yang kita ada..baru best kerja...

    ReplyDelete
  3. huh konsep seniorisasi xbleh dipakai langsung.. aku tak setuju sama sekali.. huh

    ReplyDelete
  4. kdg2 yg ala kdr pendidikan lbh tggi adab.. tu la mslh manusia skrg. perasan diri bijak sgt. Allah tarik balik otak tu baru tau.. :p

    anyway, hi rio! dh lame weh aku x g blog org ni..

    ReplyDelete
  5. ehem..ehem..aku pon sebenarnye SPM holder aje...tapi aku ada anak buah masing² dip/deg holder..macam biasa la..kalu leh, dorang nak gaji dorang lebih dari aku(mentang² la aku SPM je)..sorry beb, gua ada pengalaman keje dah lama kat sini..lu nak gaji lebih, lu tingkatkan kerjaya lu la..tak payah la nak kecoh cakap SPM la...degree laa...diploma laa..aiizzz...(tetibe emo)

    ReplyDelete

komeng