Our social:

Monday, December 6, 2010

Perkahwinan Budak-budak

baca the star hari ni tentang child marriage... aku baca tajuk je...tu je aku faham...haha tapi aku teringat le kat berita ada keluar pasal kahwin ramai2 tu and pengantin termuda baru berusia 14 tahun...suami dia 23 tahun...cikgu... teringat aku dengan kes kat kelantan tu...bapa dia kahwinkan anak dia yang baru 12 tahun kalau tak salah....kalau
dulu2 mende ni tak kisah sangat...tak caya cuba tanya nenek2 kita...

kalau ikut kata menteri kita...dia tak setuju sebab kata tak matang...patut belajar....blablabla...

klu g kat facebook the star pun...ramai tak setuju tapi ada gak setuju... asalkan ianya bukan secara paksaan...

kalau ikut undang2 kat negara kita...kalau nak kahwin dak2 bawah 16 tahun...kena dapat kebenaran mahkamah...maknanya kena dpt kebenaran ibu bapa dimahkamah...

kalau tengok kat berita tu...masa dia temuramah dak tu...nampak macam matang dah budak tu...takdelah nampak cam budak2...budak2 sekarang cepat matang agaknya...

tak tau nak kata apa lagi...sebab...pening.....sebagai ibubapa...camana nak hendel mende ni....

sekolah tok ali tu...budak2 gak...nak ke jadi camtu...?

harap2 dijauhkan lah .....

ps...masih pening...

18 comments :

  1. haha...jodoh awal kot..ngehehe..punx leyh bayangkan..hakhak

    ReplyDelete
  2. tak pikir masa depan kot... ingt kawen leh jamin segalanya.. if dia further studi tak per lar.. klu tergantung mcm tue, mmg sayang lar...

    ReplyDelete
  3. Ikutkan hati,form two lagi aku nak kawen tapi belum matang..smpai skang..hikhik :P

    Ok2,siyes ni..susah nak cakap soal jodoh ni...Nak halang salah,x halang salah..Duka gak hati mak ayah sbb pelaburan menyekolahkan anak tak berbaloi..Belum amik SPM dah kawen plak..Kalau dh skolah menengah tu xpe la kot,jgn yg umur 11thn mcm kat Kelantan tu dah la..Umur camtu sibuk main pondok2 lg..Tetiba bapak kawenkan plak..

    p/s- aku rase komen aku ni merepek jek,xde point lgsung :P

    ReplyDelete
  4. haish..kalau boleh galas tangungjwb sbg suami or isteri 2 xpelah..kalau nak seronok2 saje or kena paksa lupekan jelahh..heee

    ReplyDelete
  5. nk komen ka takmo???
    bab2 kawen ni sensitif..
    huhu.. kwn2 aku 23 sume da kawen n ade anak..aku ja lum kawen2.. mase zaman dak tecik dulu salu men kawen2..hahahahahahha

    ReplyDelete
  6. betul tu....bdk2 lo ni mmg cepat matang...hehehe

    ReplyDelete
  7. ni mesti kau pun kawin muda kan???
    haha...weh tak banjir la aku duk penang...kelantan yg banjir...

    ReplyDelete
  8. aku xsokong kawen muda ni...aku rase kematangan tu penting...dahla org laki ni lambat matang dari pmpn...susah2

    ReplyDelete
  9. tak pe kawin muda dari wat yang tak tentu hala...

    ReplyDelete
  10. @Syafiqah Sabki

    yelaa...dah sampai jodoh dak tu,...tapi atleast dia kawin...tak buat menda yg dilarang kan...

    ReplyDelete
  11. @Lizzie Yasmin

    ntahla...aku nak fikir baik je... harap2 dia berjaya le alam rumahtangga dia kan...

    ReplyDelete
  12. @Cik SHiNJU

    tapi kalau dah selamat bernikah tu...means dengan kebenaran mak bapak dia le...ini bukan lari g lombok ni...hehe
    tp yg skool rendah mmg susah ckit le nak bayangkan...dak2 skrg bukan cam dulu2 kan...

    ReplyDelete
  13. @echah mashuri

    tula...harap2 bahagia la dak tu kan...

    ReplyDelete
  14. @Gayahspears

    ko main futsal dulu gayah oii...hehe
    nanti adala tu jodoh ko...mungkin jumpa kat padang futsal..huhu

    ReplyDelete
  15. @HonEyBuNNy

    tula...tp ada gak yg dah tua pun tak matang2...haha

    ReplyDelete
  16. @BezBuddy

    pandai2 je tau ckp laki lambat matang...ekeke

    ReplyDelete

komeng