Our social:

Tuesday, November 23, 2010

pendidikan seks

KUALA LUMPUR 22 Mac - Kementerian Pelajaran disaran memasukkan pendidikan seks dalam kurikulum pembelajaran di sekolah ekoran peningkatan kes buang bayi dan pelbagai gejala sosial di kalangan remaja.


Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, maklum balas diterima kementeriannya menunjukkan masih ada remaja yang tidak memahami implikasi yang mungkin berlaku jika mereka melakukan hubungan seks di luar nikah.

"Kita anggap rakyat di negara ini terpelajar dan serba tahu tetapi maklum balas diterima kementerian membuktikan masih ada anak muda terutama wanita yang tidak tahu mereka boleh mengandung dan akan berhadapan pelbagai implikasi jika melakukan hubungan intim.

"Disebabkan itu, kita minta Kementerian Pelajaran menimbangkan perkara ini. Kita tidak boleh menyapu isu ini di bawah karpet dan perlu menghadapinya sebaik mungkin.

"Kita perlu berani memberi pendidikan tentang implikasi dari sudut sains dalam kurikulum sekolah mengenai apa akan berlaku jika mereka melakukan hubungan intim," katanya ketika ditemu bual pada program Soal Jawab yang disiarkan secara langsung menerusi TV3 malam ini.

korang baca ni...
http://aku-orang-laut.blogspot.com/2010/08/seksfuyooo-bestnya.html

macamana kat obersi implement menda ni...kat sini tak taula camana dia nak buat...tapi mende2 yang dicedok dari barat ni...lebih kurang camnila kot...ntahla... takut pulak aku tengok...

31 comments :

  1. lebih baik cam kite dulu2, da f3 pun xtau ape tu seks. pendedahan terlalu awal bahaya jugak. sebab dak2 skang sgt suke mencube.

    ReplyDelete
  2. sebelum di ajar di sekolah, budak budak ni dah tahu dah dengan adanya teknologi . contohnya : tefon yang canggih manggih tuh, internet dan etc . ibu bapa lah yang kena control . tefon kena check , dia main internet kena pantau . sapa kawan kawan . semua kena amik tau .

    ReplyDelete
  3. ada pro n cons sbnrnya pelaksaan pendidikan seks ni..budak2 skang bukan cam kita2 dulu..suka nau mencuba perkara baru tanpa fkr baik buruk kan..tkt lak dari nak elak mslh lagi bertambah mslh..

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum... artis pon kna cntrol biler brgambar..bebudak skrg sume nak tiru ape yg kuar kat tv3 tu..

    ReplyDelete
  5. betul jugak tu.budak2 suka mencuba.takkan kementerian nak ajar step untuk buat seks kot kan.kalau pendidikan seks neh ajar implikasi tak pe kot.biar diorg tau keburukan seks sebelum nikah.apa2 pun memang ibu bapa kena bagi perhatian lebih kat anak2 n pantau aktiviti diorang.kadang2 tengok masalah remaja berleluasa neh buat kita takut nak ada anak kan?hehehe.

    ReplyDelete
  6. Kalau pendidikan seks nie diajar, pastikan semua pelajar tidak bebas bergaul antara laki dan perempuan. takut2 bila dorang tahu dorang plak teringin. memang masalah nie susah nak dibendung. tambah2 zaman moden sekarang nie. semuanya dihujung jari je. aku rasa baik bagi pendidikan agama. tekankan agama lebih dalam segala aspek. insya-Allah

    ReplyDelete
  7. lain org..lain perangai..
    budak2 yg pikir positive..pikir bijak ok..
    if yg nakal2 tu mcm bole dibuatnya..wpon tau yg mende tu salah..

    ReplyDelete
  8. skrg ni da byk kot kes2 yg melibatkan pelajar sekolah yg mengandung anak luar nikah... sbb tu la kes buang bayi makin meningkat.. kalo diwujudkan sekolah pemulihan akhlak kan dapat memyelamtakn dorang dr terus tersasar jauh... matlamat kita bukan nk menggalakn tapi sb langkah berjaga2...

    ReplyDelete
  9. Pendidikan seks penting untuk di pelajari...seawal yang elok ialah dalam lingkungan sekolah rendah...kita tak tahu, anak² kita bebas bergaul..dengan orang muda & orang tua...tambah² bab² sentuhan ni..kadang² anak kita tak sure sentuhan dari seorang Pakcik atau abang itu sentuhan bernafsu or sekadar sentuhan biasa...dari awal lagi kene didik anak lelaki dan perempuan tentang batas dan pergaulan...
    Sekarang bukan kes buang bayi aje..kes² cabul pon melambak...tambah² kes cabul adik beradik...semua nak tutup malu sebab tak mahu aibkan keluarga...ni lah kisah orang² kita...
    Sebab aku pernah wat research tentang pendidikan seks untuk kanak²...banyak badan² bukan NGO dah cuba melibatkan diri tampil buat kempen² untuk menyedarkan orang ramai...

    ReplyDelete
  10. @MsErma

    tulaa...lagi baik klu semua diwajibkan untuk kesekolah agama sekali...

    ReplyDelete
  11. @bungakuning .

    betul tu...mmg kena pantau selalu aktiviti dorang...dgn facebook lagi...adoi...

    ReplyDelete
  12. @Rama2Ungu

    tula pasal...penekanan agama sepatutnya yg dilebihkan...

    ReplyDelete
  13. @utt

    wow...artis2 sekrg memang...gambar pelawak comolot pun kuar suratkhabar...walaupun diblurkan tapi still tau apa dorang buat...

    ReplyDelete
  14. @Kech Hidayah

    rasanya...pendidikan agama dah cukup...takyah ikut silibus dr barat tu...klu ko baca blog yg aku bg tu...sure ko pun malu... mmg advance betul skrg ni ek..uikkk...mmg takut...tapi lg takut klu takde anak...hehe

    ReplyDelete
  15. @Chaon Cornerz

    betul tu...klu penekanan agama diberi ...tu lbh baik... dan sepatutnya itu yg dilakukan...

    ReplyDelete
  16. @mahira oya

    tula...klu pendidikan agama diberi...walaupun nakal...insyaAllah bab2 cenggini dorg tak buat...

    ReplyDelete
  17. @Gayahspears

    ntahla...klu mende dah jadi...cuba kalau kita buat ikut hukum hudud...tgk camana...berkurangan tak kes2 gitu...

    ReplyDelete
  18. @grOundnUt

    rasanya pendidikan agama ada tentang bab2 sentuhan ni...dari umur berapa perlu dipisahkan...bab aurat...semua dah ada...aku rasa pendidikan agama harus diberi penekanan yg lebih... aku pun tak tau apa silibus subjek agama skrg ni...apa yg ditekankan... fardu ain...tauhid...feqah...

    ReplyDelete
  19. Bagi pendidikan sex kat mak bpknye jelah...suh doa pasai2 dulu sblm buat tu,nt anak yg lahir xde la pangai mcm setan..kecik2 dh pandai sex2 neh..geli makcik..huh!

    ReplyDelete
  20. cik shinju...
    hehe...mak bapak kan dah g kusus kawin tu...siap ada doa2 tu kan...huhu

    ReplyDelete
  21. skolah agama kena diwajibkan.parents kena control anak2 dorang.jgn terlalu percayakan anak.sekarang ni budak kecik lagi terror bab2 seks ni.mane dorang blaja?aishh.

    ReplyDelete
  22. @farahmoque

    mmg betul...kene perati2 selalu....

    ReplyDelete
  23. tentu ramai bebudak yang ingin mencuba dan melihat dengan lebih... pendidikan agama yang perlu di tanamkan dalam diri murid2. sentuh laki pompuan haram

    ReplyDelete
  24. senng citer.balik kepada ajaran al Quran..
    byakkan ajar ilmu agama..takutkan ALLAH..pihak kempimpinan harus tunjuk teladan yg baik..ikut hukum ISLAM baek2..jgn biarkn sgt anak2 muda remaja hanyut cmtu..

    ReplyDelete
  25. King Of Single
    perghh...semua nye benar belaka,,,sepatutnya ginilah...
    betul2 ucapan ketua rakan muda ni...hehe

    ReplyDelete
  26. pendidikan seks tu pnting..tp ape yg lbh pnting pendidikan agama yg perlu ditingkatkan..ape guna kte tau bnde tu tapi hukum hakam kite tingglkan

    ReplyDelete
  27. rio cayam!!! mane cbox kau!!! camne nak beramas mesra ni!!! seyes aku lame cari tp x jumpe2..tlg tunjuk kat mane..huhu

    ReplyDelete
  28. Pendaoat aku Pendidikan Seks tak penting langsung. Bila tak tau apa itu seks, takde la remaja ni nk buat...

    ReplyDelete
  29. kau rasa membantu kearah positif ke membantu ke arah yg negative???

    ReplyDelete

komeng