Our social:

Tuesday, October 26, 2010

Gempa: 40 maut dalam tsunami di Sumatera

Jaga2 weh...bagitau semua...jangan tragedi berulang....



JAKARTA, 26 Okt - Seramai 40 orang dilaporkan maut dan lebih 300 lagi hilang dalam bencana tsunami yang berlaku selepas gempa bumi kuat berukuran 7.2 pada skala richter yang melanda Kepulauan Mentawai, Sumatera Barat, Isnin malam.
JAKARTA, 26 Okt - Seramai 40 orang dilaporkan maut dan lebih 300 lagi hilang dalam bencana tsunami yang berlaku selepas gempa bumi kuat berukuran 7.2 pada skala richter yang melanda Kepulauan Mentawai, Sumatera Barat, Isnin malam.

Perkara itu disahkan pegawai daerah Kepulauan Mentawai, Edison Saleleobaja.

Sehingga pukul 2 petang ini, pihak Badan Nasional Pengurusan Bencana (BNPB) belum memastikan identiti korban dalam kejadian itu.

Mereka yang hilang dipercayai melibatkan 10 rakyat Australia dan Jepun yang berada dalam sebuah kapal bernama Southern Cross milik Sumatran Surfariis.

Pihak kedutaan Australia di Jakarta juga yakin bahawa rakyatnya berada di dalam kapal itu. Bagaimanapun BNPB belum mengesahkan kebenaran maklumat itu.

"Maklumat itu sedang kami sahkan, belum jelas maklumat dari lokasi kejadian dan kami masih menunggu," kata Maryadi, petugas BNPB kepada Bernama.

Beliau berkata pasukan daripada badan itu belum berada di Mentawai kerana sedang memberi tumpuan kepada ancaman letusan Gunung Merapi di sempadan Yogyakarta dan Jawa Tengah serta banjir di Wassior (Papua Barat).

"Tsunami itu berketinggian tiga meter dan meluap hingga 400 meter ke darat," katanya.

Media Online Nasional melaporkan dua perkampungan disapu bersih oleh tsunami yang berlaku di kawasan penggemar sukan luncur air itu, namun Maryadi belum dapat mengesahkan perkara itu.

Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika (BMKG) mengumumkan gempa bumi berukuran 7.2 pada Skala Richter berlaku pada pukul 9.42 malam Isnin, pada kedudukan 78 kilometer Barat Daya Pagai Selatan, Mentawai Sumbar, pada kedalaman 10 km.

Badan itu mengeluarkan amaran potensi tsunami kepada masyarakat sejurus selepas gampa itu, namun menarik balik amaran ancaman itu kemudiannya.

-- BERNAMA

12 comments :

  1. huisshh...dah macam peristiwa Tsunami 2004 dulu tu kan...huhuhuhu...>,<"

    ReplyDelete
  2. takutnye weh.aku teringat masa tsunami dulu ade gempa kan.aku ingat ada hantu gegarkan katil time aku duk sorang2.dua kali gegar.gelabah gak aku.hantu mane la datang siang2 kaco aku.

    ReplyDelete
  3. Dan sbg jiran kita akan ttp mghantar bantuan kemanusiaan biarpun dicerca hina oleh jiran kita tu..

    ReplyDelete
  4. ya allah..selamatkanlah bumi malaysia...

    ReplyDelete
  5. nak like komen cik shinju leh x?huhu

    ReplyDelete
  6. rakan Indonesia sy ada seorang dari Mentawai. ntah apa nasib keluarga dia. sedih. masa sebulan di Padang pun, hari2 berdoa jangan gempa.

    ReplyDelete
  7. @Cik Awynn

    bila jadi camni kita jadi risau ek...harap2 dia selamat je eh...

    ReplyDelete

komeng