Our social:

Tuesday, October 5, 2010

Bahana letak komputer riba atas paha


GAMBAR yang disiarkan dalam jurnal Pediatrics menunjukkan paha kiri seorang budak lelaki 12 tahun berwarna kemerah-merahan
seperti melecur akibat meletakkan komputer riba di atas pahanya.


jagalah kecantikan peha sendiri...walaupun tak nampak...hahaCHICAGO - Pengguna-pengguna yang suka meletakkan komputer riba di atas paha mungkin perlu memikirkan semula tabiat itu kerana ia boleh mengakibatkan sindrom kulit terbakar, menurut sebuah kumpulan penyelidik dari Switzerland dalam satu artikel yang disiarkan oleh jurnal Pediatrics semalam.
Sindrom itu menyebabkan warna kulit tidak sekata dan berbintik-bintik ekoran terdedah pada bahang panas dalam tempoh yang lama.

Dalam satu kes terbaru, seorang budak lelaki berusia 12 tahun mengalami simptom tersebut di paha kiri selepas dia bermain permainan video beberapa jam sehari dalam tempoh beberapa bulan.

Kes lain turut melibatkan seorang pelajar jurusan undang-undang dari Virginia, Amerika Syarikat (AS) yang terpaksa mendapatkan rawatan setelah kakinya mengalami masalah sama.

Dr. Kimberley Salkey yang merawat pelajar tersebut terkejut apabila mengetahui dia menyiapkan tugasan dengan menggunakan komputer riba yang diletakkan di atas pahanya selama enam jam sehari.
Suhu di bahagian bawah komputer itu boleh mencecah 52 darjah Celsius.

Ia merupakan salah satu daripada sepuluh kes berkaitan komputer riba yang dilaporkan dalam jurnal-jurnal perubatan sejak 2007.

Walaupun secara umumnya tidak berbahaya, ia bagaimanapun boleh mengakibatkan kulit menjadi gelap secara kekal.

Menurut Dr. Andreas Arnold dan Peter Itin dari Hospital Universiti Basel, kerosakan kulit itu boleh menyebabkan kanser kulit.

Sebelum ini, sindrom itu berlaku dalam kalangan pekerja yang terpaksa berada dekat dengan haba panas seperti pembuat roti dan peniup kaca. - AP

10 comments :

 1. ish..jadah toi... ape gune meja n kusi.. dok lah atas kusi n letak la lapy atas meja... ape daa~ tgk da dapat penyakit..huhu

  ReplyDelete
 2. Walaupun secara umumnya tidak berbahaya, ia bagaimanapun boleh mengakibatkan kulit menjadi gelap secara kekal.<<----hangit drumstick dia...^^'

  ReplyDelete
 3. memang tak pernah letak latop atas peha secara direct..kalu letak pun alas bantal

  ReplyDelete
 4. @MsFazlillah

  mmg dasyat...tepanjat aku tgk...ekeke

  ReplyDelete
 5. @grOundnUt
  wakaka...tapi jgn ingat yg semulajadi gelap tak kena...ekeke

  ReplyDelete
 6. @Nur Hawa Mohd Zin

  ooo...tabiat yg bagus tu...ada lapik...hehe

  ReplyDelete
 7. aku letak kertas tepi laptop pun dah panas..hahaha..

  ReplyDelete

komeng