Our social:

Sunday, September 26, 2010

Sukarnya lupakan bekas kekasih

SAYA remaja 21 tahun dan pelajar sebuah institusi pengajian tinggi awam.

Saya baru putus cinta beberapa bulan lalu selepas mengharunginya selama empat tahun. Masalahnya, saya sukar melupakan bekas kekasih kerana kami putus atas kehendaknya tanpa sebarang alasan.


Fikiran saya bercelaru memikirkan hal ini namun setakat ini pelajaran tidak terjejas teruk. Hanya Tuhan saja tahu betapa hancurnya hati saya apabila kata putus hanya dibuat melalui khidmat pesanan ringkas (SMS).



Apabila cuba mendapatkan penjelasan kekasih, saya dimaki hamun hingga tidak percaya kekasih berubah sikap.


Bekas kekasih saya tidaklah seteruk mana dan sepanjang kami bersama dia amat baik. Dia sentiasa ada ketika susah atau senang sebab itu sukar saya melupakannya. Masalah utama saya bagaimana mahu melupakannya kerana jarak rumah kami dekat. Saya cuba namun kenangan bersama sering menghantui ketika berseorangan.


Kesan perpisahan ini, saya tidak mempercayai dan sering menganggap lelaki semuanya sama. Saya rasa kosong apabila melihat lelaki dan rasa macam tidak diperlukan sesiapa melainkan keluarga. Saya kini lebih membenci pasangan kekasih walaupun mereka tidak buat salah.


Saya ingin melupakannya secepat mungkin supaya dapat memberi tumpuan pada masa depan. Tolonglah saya.

Terlalu kecewa
Pulau Pinang

jawapaan pakar kaunseling disini

================================================================

jawapan aku...

jgnlah benci kat laki....ramai lagi lelaki yg baik kat luar sana...mmglah susah nak jumpa...sebab ramai dah jadi blogger......:)

42 comments :

  1. LOL~ serik nak bercinta la tu...^^'

    ReplyDelete
  2. hailah kalo bole bercinta bercinta jelah..ape nk serik2..cuma hati2 jelah dan jgn murah sgt sampai jd kes buang2 baby hehehe

    ReplyDelete
  3. kah3 jawapan kau tak boleh belah..
    nak promote diri ke??
    ada kosong lagi 3 kan??

    ReplyDelete
  4. motip jawapn incik mario :
    die lah kununnye lelaki y baek tu hahak

    ReplyDelete
  5. haha...sape bogger yg baek tu?sila tonjolkan diri anda...hahaha

    p/s: laki memg rmai yg jht...that's fact :D

    ReplyDelete
  6. haha...sape bogger yg baek tu?sila tonjolkan diri anda...hahaha

    p/s: laki memg rmai yg jht...that's fact :D

    ReplyDelete
  7. haha. yg bloger2 sume ni baik laa eh? termasok anda skali laa yea ;p

    ReplyDelete
  8. haha...kepada lelaki,jgn la maen2 sgt

    ReplyDelete
  9. haha.. pe masud ko nih.. tengah kosong ha??

    ReplyDelete
  10. lawak la ko nie rio.. hahha.. tapi blogger ramai je kacak2.. ahaks.. tapi lame kan.. 4 tahun tue.. memang susah la kalo perempuan..

    ReplyDelete
  11. gua tak berapa faham apa itu cinta. sila terangkan. haha.

    ReplyDelete
  12. mario bleh rekemen kat aku blogger yang baik tu?hahaha.patutla aku susah jumpa laki yang baik..ramai dah jadi blogger rupenya..hahaha

    ReplyDelete
  13. www.rutikeben.blogspot.com <--boleh suruh dia try owner blog tuh,boleh tahan baeknya tuh huhuhuhuhuuhuh

    ReplyDelete
  14. ni mesti kes yg syg gile2 kt pakwe..lenkali jgn syg gile2..syg gile je dah la
    kehkeh

    ReplyDelete
  15. sayang dan cinta biar berpada...dan bercinta kerana Allah...sebab jika kita bercinta dan sayang kerana Allah..apa-apa yang berlaku dalam hubungan kita...kita serahkan pada Allah...

    macam dalam rumah tangga gak..kalu terlalu sayang suami bila suami meninggal dan tak blh terima hakikat...tu yang jadi gile selalu pergi kubur meraung...

    Cinta Pada Allah lebih hakiki, banyak2 kan berdoa...hehehe

    ReplyDelete
  16. I have to hear just what Kenneth has to say about this!!

    Olen

    ReplyDelete
  17. bekas kekasih pun takde camne nak lupa.. ngeh2..

    ReplyDelete
  18. hahaha.. yang paling best aku baca pasal komen ko.. :p
    ramai dah jadi blogger..:D

    ReplyDelete
  19. @grOundnUt

    tak serik le,,,,aku sdg bahagia... n3 ni tuk korang...haha aku nak promote dak2 bujang le ground... cam ko...huhu

    ReplyDelete
  20. @Miss ...

    betul tu ...tu yg sbnrnya...dan sepatutnya...

    ReplyDelete
  21. nasihat stylo dari Jo Qusary...

    "engko ingat dah takde laki lain dlm dunia nak dicintai lagi ke hah adik oii... tu Farid Kamil ada, Johnny Depp ada, Mario ada, bebudak dlm blog neh pun ada... gi la ngorat diorg tu. mcm la ko tu dah tua & buruk sgt tak berani cari boipren baru... kesian, terimas"

    Muahahahaahaaa....

    ReplyDelete
  22. @Azmi

    aku setia yg satu...n3 ni tuk ko la mie...tuk dak2 bujang...hak hak

    ReplyDelete
  23. @ambooyats

    n3 ni pun tuk ko la amboo...bukan utk aku...adoiii...keh3

    ReplyDelete
  24. @BezBuddy

    ramai dah tunjolkan diri tu bez... seme dak2 baik tuu...hak hak

    p/s: mana de....hehe

    ReplyDelete
  25. @BezBuddy

    ramai dah tunjolkan diri tu bez... seme dak2 baik tuu...hak hak

    p/s: mana de....hehe

    ReplyDelete
  26. @ira mohd

    ye le...tapi n3 ni kas tuk dak2 bujang...aku dah ada...dah selamat...ekeke

    errr...dak2 blogger mmg seme baik2 la ira...hak hak

    ReplyDelete
  27. @Cik Jari

    dorang serius...kadang2 org pompuan yg tak faham...huhu

    ReplyDelete
  28. @amira

    aku dah ada le...ni untuk blogger2 bujang...hehe

    ReplyDelete
  29. @Chaon Cornerz

    tul tu...dah la kacak...baik pulak tu...mana nak cari...hak hak

    ReplyDelete
  30. @GaDis CoMeL

    dh nak kawin pun msh tanya lg??? hohoho

    ReplyDelete
  31. @Kech Hidayah

    kan ramai ko dah kenal... pilih je...seme tu baik2 belaka

    ReplyDelete
  32. @rutikeben

    aaa....ni contoh blogger yg baik dan kacak...ekeke

    ReplyDelete
  33. @Cik Bucken

    perghhh...nasihat bakal pengantin ni...hehe

    ReplyDelete
  34. @Nur Hawa Mohd Zin

    betul tu...cintalah yg hakiki...pasti hidup selamat...

    ReplyDelete
  35. @Anonymous

    kenneth...pls say something...ekeke

    ReplyDelete
  36. @ezany-kun

    haha...betul ke kun...btw...nanti jgn lupa jemput aku weh...alamat dah ada tuuu...

    ReplyDelete
  37. @Jo Qusary

    tula...aku pun pelik...muda lagi tuuu

    ReplyDelete
  38. mmg payah nak jumpa..sbb ramai yg dah jadi blogger?? kah kah kah! jwpn terbaik dr pakar motivasi...mcm tahi!

    ReplyDelete
  39. linglung...
    kehkehkeh...betul ape...cthnya...ko...

    ReplyDelete

komeng