Our social:

Thursday, August 26, 2010

tips:apa itu SEO





ini adalah sebagai menjawab soalan dari budak ni dan budak ni , tapi apa yang aku nak terangkan ni adalah dari pemahaman aku je...pemahaman aku tak semestinya betul so kalau salah jangan le marah ...ekeke

err...orang lain yang terer2 tu jgn le baca...aku malu ...wakaka

SEO adalah...
search engine optimization atau dalam bahasa melayu dia ...cari le sendiri...ekeke sbnrnya tak penting pun makna dia...yang penting apa guna dia pada blog kita.tapikan...sbnrnya sebab korang tak main iklan2 ni , benda ni pun tak jadi penting.Ia jadi penting kalau korang nak traffic dari search engine.Cth search engine...google...yahoo...

kenapa ia penting dan byk dibincangkan oleh otai2 blog?ni lah sebab dia...traffic. tapi kalau korang nak main SEO ni ...first sekali adalah korang kena tengok ranking blog korang.Kat mana nak tengok? yang aku tau...ada dua... Alexa.com dengan google Ragerank.

kita tengok ranking di alexa dulu sebab pagerank dia update 3 4 bulan sekali so susah sikit kalau kita nak kejar.Kalau blog korang berada di kedudukan sejuta lebih...lupakan nak main benda ni..paling best kalau ranking satu tapi tu mustahil la kan...dapat dalam 200k kebawah pun dah baik.Aku punya 450k keatas...tak berapa baik tapi kira ok lagi.yang penting keyword untuk entry aku kena mesra SEO.nanti aku terangkan pasal keyword tu.macamana nak naikkan ranking blog dialexa?aku akan terangkan kalau ada permintaan.

sebelum aku lupa...template blog juga perlu mesra SEO...ni pun aku akan terangkan kalau ada permintaan.

keyword mesra SEO?
ok..cuba ko cek semuakosong dekat google...blog sapa yang akan berada dlm page pertama dan senarai paling atas...?itu lah tugas SEO.dia akan pamirkan blog atau web yang paling power untuk keyword semuakosong.Tapi tu sebab takde orang lain yang buat keyword yang macam tu.Cuba pulak ko cari keyword ni...Astro Ria Cinta Kirana youtube episode 9 & 10 blog akulah kan paling power tapi adakah semua orang akan cari cerita tu dan tulis sepanjang tu?mestilah tak...kita pendek kan keyword tu jadi Astro Ria Cinta Kirana aku no berapa? jatuh no aku tu kan...tu sebab blog yang kat atas aku tu lebih power dari aku...pagerank dan alexa ranking dia lbh baik dari aku tapi still aku akan dpt traffic dari keyword tu sebab aku masih lagi berada di page yang pertama.Macam korang jugaklah... jarang nak bukak page yg kedua dan seterusnya kalau page pertama dah bagi jawapan kepada apa yang korang cari... betul tak?



aku rasa korang fahamlah apa itu SEO.sorry le..aku tak berapa pandai sbnrnya...

kesimpulannya... SEO tu adalah apa yang search engine akan carikan dan akan pamirkan berdasarkan keyword2 yang orang cari...blog yang power akan berada di page pertama dan dalam senarai yg paling atas.itu yang orang kejar...

ini cuma salah satu cara untuk dpt traffic...ada banyak cara lagi tapi percayalah cakap aku ni... blog korang power sebab dah ada pengunjung tetap...aku suka kalau dapat macam korang ...kalaulah aku dapat...mesti aku dah kaya sekarang...ekeke

anyway...kalau tak faham...korang tanya lagi...nanti aku cuba explain lg sebab korang adalah antara sahabat2 yang aku sayang...hohoho

20 comments :

  1. haha..
    tgk kan dah update...
    eh macam ne nak tahu pasal template yg mesra SEO???

    ReplyDelete
  2. PAge rank aku zero...
    Takleh main la SEO ni ek...
    Sedey....

    ReplyDelete
  3. hiks aku dah phm pe tu seo hehehe

    ReplyDelete
  4. aku taip semuakosong.

    keluar blog aku. boleh ke aku bangga kejap?

    keh keh keh

    ReplyDelete
  5. @Azmi

    haha mie...ko ni perli aku ni...kan aku dah ckp....aku tak pandai sbnrnya...wakaka

    ReplyDelete
  6. @Langit Pertama

    bole je...pr aku pun zero gak... pr mmg lmbt sikit dan susah sikit...ko kena dapat byk backlinks...cara dia lain...ekeke

    ReplyDelete
  7. @Miss ...

    bagus la miss klu ko dah tau...ekeke

    ReplyDelete
  8. @Berd

    bole berd...ko mmg bole bangga sejap...ekeke

    ReplyDelete
  9. waaaa,,best22..

    template mesra SEO tu cane lak?

    ReplyDelete
  10. nie pilih kasih nie.. aritue aku tanye tanak buat.. caisss.. hahha.. bagus2.. belajar nie..

    link kan blog nie dalam entri baru.. =)

    ReplyDelete
  11. hahahah...chaon dah majuk..chaon lately suka majuk..dia datang bulan agaknya..mario, baik pujuk chaon cepat2..hahaha

    ReplyDelete
  12. iqbal...
    aku newbie jgklah weh...ekeke

    ReplyDelete
  13. yatre...
    bagus bagus...ko bole duduk skrg...ekeke

    ReplyDelete
  14. rama rama ungu...
    yang tu nanti aku citer...nak kena buat totu sekali tu...ekeke

    ReplyDelete
  15. chaon...
    hari tu ko tanya lain weh...ko tanya pasal keyword...bukan seo...keyword nanti aku cerita...

    ReplyDelete
  16. kech..
    ekeke...nak pujuk dia senang..bagi topup rm10...settle tu...haha errr.. tapi dia kaya...ekeke

    ReplyDelete

komeng