Our social:

Monday, August 9, 2010

berkemban...bole ke tak?

gambar tadi aku dah delete...sbb baru jumpa blog owner dia...klu nak tgk kat sininanti aku letak gambar aku berkemban...keh3 lagi senang...bhahaha


teringat aku dulu2 kat kampung...masa jalan2 naik basikal keliling kampung...sambil rewang rewang cari buah buahan...lalu celah celah rumah orang... lalu sot kad la tu konon... g rumah kawan2 nak ajak g mengaji... tiba tiba
kena sergah ngan makcik berkemban tengah sidai baju... hoi! apa ko tengok... ????
tengok apa pulak makcik...larikkk... adoiii...pasan betul lah makcik tu...orang nak g mengaji mana de masa nak tengok2...lagipun kami budak2...mana tau nak tengok apa...hohoho

sekarang... selamba je tgk orang kemban2 kat bandar...tak kene sergah pun...errr... tapi tgk sepintas lalu je la...mana bole tenung2...hohoho kalau mem ada sebelah...tak pandang le...jahat mata tu...jeling menjeling...ni nak puasa... hati2 dengan mata tu yer... tu yang paling susah nak jaga...hek hek

SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA YANG BERPUASA...

=================================================================
Dah lama tak update...rasa kekok pulak...hik hik

53 comments :

  1. makna nya budaya berkemban nie pun dah ada dari dlu.. lg.. tapi waktu tue x der sapa pun peduli..

    yang mak cik tue dah tahu, x nk bagi orang mengendap.. sapa suruh kuar sidai baju smbil berkemban..

    buat hal lar makcik tu pun.. hehehe

    ReplyDelete
  2. selamat berpuasa....



    bab berkemban tu aku taknak cakap

    ngah kumpul pahala skang nie

    ReplyDelete
  3. farid...
    ko dah start puasa ke weh...belum lagi la...haha

    ReplyDelete
  4. hehehe ~ tringat kat kampung, mandi kat sungai depan umah pun bekemban, okay je. tapi yang lalu lalu ulang 3-40x tuh memang nak kasi parang. wakaka! zzzZ! selamat berpuasa penuh ea mario ^_^

    ReplyDelete
  5. @ketingting
    haha...bagi je parang,..ekeke errr kg mana pulak tu...wakaka

    selamat berpuasa...mesti penuh le... hehe

    ReplyDelete
  6. nampaknya mario dah kembali tenang.
    syukur..
    hehe~

    keep blogging k

    ReplyDelete
  7. comel je budak kecik tu berkemban. hihi

    ReplyDelete
  8. @GaDis CoMeL
    aa aa...anak sapalah tu...ekeke cilok tadi tp dah terlupa nak bg kredit...amik direk je dr google... lupa nak g tmpt asal...huhu

    hrp2 dia maafkan..adoi...kena carik kejap lg owner dia...

    ReplyDelete
  9. jangan jaga mata jer bro, lain pun kenajaga jugak.. :) lain tu apa yah?.. haha salam Ramadhan buat anda semua....

    ReplyDelete
  10. alcatraz77...
    ye betul tu...tapi mata plg susah kot sbb klu jalan2 kena bukak mata,,,ekeke

    salam Ramadhan...

    ReplyDelete
  11. mari berkemban dan lalu kat traffic lite.arr!heheheh

    ReplyDelete
  12. salam.. maaf la dh lame x jenguk ke sini...

    btw, selamat berpuasa... ;)

    ReplyDelete
  13. hahahak~~pasni puasa,kene la kurangkan kuar rumah~kang x pasal2 batal puasa den~~haha

    ReplyDelete
  14. @zulaikha

    takpe zulaikha...hehe selamat berpuasa :)

    ReplyDelete
  15. @encHIx laNDax
    ye arr...kena kurangkan xtvt luar rumah...memalam jgn lupa ke masjid...terawih...hehe

    ReplyDelete
  16. puasa nanti jaga mata..hehe..nnti x pasal2 kurang pahala pose tu..;P

    ReplyDelete
  17. bulan ramadhan nati kena puasa segala-galanya... hehehe


    selamat berpuasa.. ^_^

    ReplyDelete
  18. hahaha...enjoy aku baca entry ni!lawak sbb apa yg ko kata tu betul sgt~kat bandar org berkemban,tapi takde sesapa nak bising pun kan?hmmm...

    selamat berpuasa juga bro!
    Saya nak update blog hari-hari.Mind to read? :)

    ReplyDelete
  19. @Yuni Aisyah
    haha...mmg kena jaga mata ...dan lain2 juga...hehe

    ReplyDelete
  20. @@ien_R@z
    ye...mmg lain2 pun kena jaga jugak..hehe

    ReplyDelete
  21. ^___^
    rio..t ko bwk la makanan kat aku time posa..leh ajak family ko berkelah dgn aku dekat tengah 'pantai' sambil tgk makwe berkemban..hehehehe..

    ReplyDelete
  22. haah la..lau kat kampung2,makcik-nenek-tok-opah suka berkemban tp tak sgka lak fesyen tuh dh menular kat budak2 bandar ek...

    erk...

    ReplyDelete
  23. Selamat Berpuasa...ehehehehe....^^'

    ReplyDelete
  24. budak baik..
    ceh...ko tak posa ke...hehe errr... mana bole la tengok...dosa... ekeke

    ReplyDelete
  25. cik jari..
    haha...dak2 bandar perasan pesen dorang terbaru kot...ekeke

    ReplyDelete
  26. lil vamp...
    selamat berpuasa...

    ReplyDelete
  27. aku ingat kau tak pandai post pasal ilmu2 ni.

    selamat berpuasa.

    ReplyDelete
  28. jgn mengintai org berkembam..nnti mate naik ketuat.

    ReplyDelete
  29. ish tgk org berkemban.. batal puasa..hehe.. jgn suka tgk bahaya..

    ReplyDelete
  30. haih ape ni kutuk2 org bandar2 ekeke
    aku hari2 berkemban bwk tido je x de hal ekeke

    slmt pose rio..eh jap lupa slmt pose rio and family ;)

    ReplyDelete
  31. Berkemban dalam bilik sendiri boleh je...hehe

    Salam Ramadhan ek

    ReplyDelete
  32. cukup2 le pesyen bekemban ni dalam
    bilik air je..
    tak payah le nak bawak sampai ke tepi jalan..
    huduh sangat2..

    ReplyDelete
  33. kekekeke..kt sini ramai je yg berkemban..mandi tepi2 jalan,tepi perigi..rilex jee..tapi,tak de selera la pulak nk tenung lelama.hihi!

    ReplyDelete
  34. sy nak ucapkan selamat berpuasa.. jangan poteng2 ye.. hakhak..

    ReplyDelete
  35. @Berd

    errr...aku ingat blog aku ni mmg blog berilmu...
    selamat berpuasa berd

    ReplyDelete
  36. @echah mashuri
    mana bole intai le sis...ekeke errr...lagi2 nak raya...takan nak beraya dgn mata ketuat...wakaka

    ReplyDelete
  37. @LiFe KaMi
    tak tengok pun... mmg bahaya...ekeke

    ReplyDelete
  38. @Miss ...
    errr...ko ni miss...mane de kutuk org2 bandau...haha

    thansks miss...selamat berpuasa jgk tuk ko sefamily..

    ReplyDelete
  39. @iera

    errr...dlm bilik sendiri...errr...apa2 pun bole...ekeke

    salam Ramadhan...

    ReplyDelete
  40. @diana
    tula pasal ...hehe tapi ada je dorang ni...selamba je..hehe

    ReplyDelete
  41. @aNiS tHe BumbleBee

    aa aa la sis...kat sana manyak camtu...mcm dah jadi budaya kat sana...nak buat camana kan...ekeke

    ReplyDelete
  42. @RoMz
    baik encek romz...hehe kita sama2 jgn monteng...ekeke
    InsyaAllah...

    ReplyDelete
  43. eleh.. nak letak gambar berkemban konon.. gambar ko pakai baju melayu pun aku tak pnah tgk.. haha..

    ReplyDelete
  44. sokong zany kat atas ni!

    eh, u tak tau ke yg walaupun sekarang ni zaman dah moden, tapi ramai wanita yang masih ingat asal usul n adat tradisional.

    pasal tu la diorang pakai fesyen berkemban sebab nak ikut cam zaman dulu2. bagus kan?

    ReplyDelete
  45. berd...
    selamat berpuasa...ekeke

    echah...
    ketuat tu hape?haha

    life kami...
    errr...kalau tgk lelaki berkemban... ok je kan...wakaka

    iera...
    salam Ramadhan

    kech
    selamat berpuasa sis

    diana...
    tula pasal...ekeke

    anis...
    haha...geli ke weh...wakaka

    romz...
    InsyaAllah...takan ponteng...hehe selamat berpuasa bro

    ezany...
    haha...

    pink...
    ces...sokong je zany tu klu gmbr i...ekeke
    mmg bagus...masih ingat asal usul...wakaka

    ReplyDelete

komeng