Our social:

Tuesday, July 27, 2010

tips menghilangkan rasa kesedihan



Aku sebenarnya nak letak tajuk lain...tapi macam tak sesuai...takan nak letak...sapa kuat nangis...meh sini...atau... tips untuk yang kuat menangis...lagi lah tak sesuai...or mungkin tajuk.. tips untuk yang kuat melalak... dah macam baby lah pulak kan...akhirnya dapat jugak aku tajuk yang paling skema...kat atas tu...sejak tips memasak aku dapat sambutan...rasa macm best pulak nak bagi tips kat korang... biasa kalau kita tengah sedih...mestilah kita eh korang.. menangis... gua tak menangis ok ..sebelum menangis tu...mesti korang...

cebik2 dulu pastu baru menangis...mula-mula slow pastu makin lama makin laju sampai tak bole nak bernafas... sebenarnya kalau bole...masa cebik2 tu korang kene cepat2 hentikan pendarahan eh hentikan cebik2 dan cuba senyum...kalau tak boleh jugak...haaa...ni lah nak bagi tips ni...haha

biasa bila ada masalah...kita akan mengadu ngan kawan2 kita atau ibu bapa kita... depend pada apa masalah kita...ape tu orang kata...a shoulder to cry on...kononnya... macamana pulak kalau kita tak bole nak ngadu...apa kita nak buat/yelah...tak semua masalah bole kita kongsi2 kan...
ada orang kata...bole je kita lentukkan kepala kita kat bahu sendiri...sampai rasa sedih tu hilang...kalau nak pergi kemana2 ...kalau rasa sedih tu masih ada.. lentukkn terus kepala tu kat bahu sendiri...kalau orang tanya... weh...kenapa kepala ko ni...jawab... a shoulder to cry on beb...sambil tunjukkan isyarat 'v'

tapi aku rasa macam tak logiklah kan...aku rasa cukup kalau buat dalam bilik sorang2... lentuk kat bahu sendiri , tunjuk isyarat 'v' dan tengok kat cermin...pasti rasa kesedihan tu hilang...

ok...selamat mencuba...semoga adik2...anak2...semua tak cebik cebik lagi...

====================================================================
sebenarnya ada je tempat mengadu...mengadu je dengan Yang Maha Mendengar...masalahnya kita2 ni .. bila ada masalah je nak ingat Dia... adoi,,,, peringatan untuk aku sebenarnya ni...

37 comments :

  1. suke buat puisi bile sedey sbb tak reti nk share atau ngadu ngan sesape hehe..segan wakaka

    ReplyDelete
  2. fess ??? sori berd my turn plak keh4

    ReplyDelete
  3. hoyeeeee ~(muka riak nih lalala)

    ReplyDelete
  4. salam ziarah :)

    http://www.omaQ.org

    ReplyDelete
  5. kuat menanges a.k.a kemememeh....hehehehhe

    ReplyDelete
  6. klu akunye tips, tgk cite SPONTAN JEE..OHOHOH

    ReplyDelete
  7. TAkpe.. sekurang-kurangnya kita belajar dari kesilapan. Takkan kita nak sedih banyak2 kali kan.. =)

    ReplyDelete
  8. betul3.. mengadu pada Yang Maha Esa..

    kalau setakat masalah biasa2 tahap menangis kat bahu sendiri, baik aku nangis tekap muka kat bantal.. x lah teleng kepala aku.haha

    ReplyDelete
  9. taun ni byk nages wooo...
    taun lepas pun sama..
    ntahla..
    cobaan~

    ReplyDelete
  10. mengadu pada NYA adalah yg terbaik sb dia Maha Mengetahui... ^__^

    ReplyDelete
  11. pah ni leh le ngadu kt hang hahaha da bleh bg tips ni hu3

    ReplyDelete
  12. Lentokkam kat bahu sendiri...
    Lps tgk cermin mesti bantai gelak...

    Tp lps mengadu pd Yg Maha Esa, mmg rasa lega.. Trus lupa masalah...

    ReplyDelete
  13. orang yang tak berkasut berhenti menangis apabila ternampak orang tak berkaki

    ReplyDelete
  14. menangis di tikar sejadah.
    lepas 2 trtidur.
    lepas bangun ok la.
    hehe.

    tq pacik atas tips nak bg ilang sedih nihh.
    tp kalu nak nangis kat bahu sndiri 2,tak payah la.
    nnt teleng kepala tak pasal.
    haha

    ReplyDelete
  15. hahahaha...tips sengal betul ek...
    nasib aku ni tak jenis nak nangggggiiis je kan...hohoho..tapi takpe la..kot2 esok aku nak termenangis aku try ler..kot jadi ye dak?? hehehe
    peace bro (n_n)\/

    ReplyDelete
  16. mario.. saya sedey saya tdo..
    hahahahahaha

    ermmm pelikkan.. masa sedey dan ade masalah baru nak ingat Dia..
    huhuhuhu

    ReplyDelete
  17. aku kalo sedih ke,ade problem ke,aku pegi tido dulu...pestu bangun2 otak fresh.baru pikir cara penyelesaian.(tu pasal dlm dewan peksa separuh masa pertama aku tido je) muakkakakka!

    ReplyDelete
  18. arrgghhh..entri ni....hmm...kadang2 rasa masa hidup tak berguna..aku pernah rasa macam tu..bodoh kan?nangis mcm org gila..aku tak leh nak lepas macam tu je masalah..mesti aku nak solve..aku nak tahu lanjut apa faktornya..hmm..memang boleh tdo..tapi esok pagi...masalah still ada..hmm..

    kadang2 rasa..mata aku macam paip air..mudah sangat bocor..aku tak suka sebenarnyee macam tu..pernah dulu dah rasa mcm org gila..menangis sorunk2 xde tempat mengadu..kecewa tahap gamma...aku capai yasin..teresak-esak menangis...sembahyang pun teresak2..luaran nampak macam kuat..dalaman tak kukuh..aku kalah dengan air mata aku sendiri..aku kalah dengan emosi aku sendiri..

    ReplyDelete
  19. Adoi...nnt blh teleng kepala nnt. Hm...Iera xske nangis dpn org...malu. hehe

    ReplyDelete
  20. Aku TERmenangis tengok imam muda minggu lepas pasal anak yg halau mak bapak ke rumah org-org tua..sedih woo~~~huhu
    Latest post:Perkara ni tak merisaukankah?

    ReplyDelete
  21. memang tengah sedih ni.
    peluk peluk bantal je.
    huuhu!
    bangun pagi mate bengkak. aiyarkk

    ReplyDelete
  22. suka nangis masa mandi....nangis bawah linangan ujan si shower....chill....tak dop org denga..denga bunyi air je....((kesimpulan: akan ambil masa yg lama dlm bilik mandi..sian org yg menunggu..))

    ReplyDelete
  23. sweet talker...ngeee pandain kaw memberi motiovasi yer...last word aku setuju...ngadu kat maha Mendengar...

    ReplyDelete
  24. cam sengal jerk aku rasa...nk senget2 pale lak...huhuhhu

    plg xley blah sign 'peace'..camtaek...huhuhu


    p/s :: nice entry =P

    my blog

    ReplyDelete
  25. miss...
    bila nak share puisi tu kat blog...huhu
    berd dah merajuk balik arr...
    muka riak tu camana?haha

    ReplyDelete
  26. omaq..
    tq sudi singgh

    muse...
    ko try weh...klu tak berjaya...ckp!!!..errr...ko nangis ke weh...haha

    hawa
    errr...klu budk2 bole le nak kememeh ni...klu dah tua...adoiii...fikir sendiri le...haha

    cik bucken
    tgk kat youtube ke weh...haha

    echah...
    apsal weh...tunjuk 'v' weh cepat2...haha

    aisyah...
    cebik2 tak?

    chaon...
    tula...klu selalu nangis...rasa mcm nak lempang je...haha

    red...
    yela...tekap kat bantal...pastikan sarung bantal wangi weh...nnt pengsan...haha

    nina...
    tahun depan harap2 ceria selalu...hehe

    aien...
    ye betul tu...

    ReplyDelete
  27. cebik2? haha.. comey~
    um, time sedih ske smpn..
    ble xplode ngs puas2..
    yg pntg kne bce quran byk.. bwu puas :)

    ReplyDelete
  28. miss xyz...
    bole bole...haha perli aku lah tu...

    langit...
    betul tu...

    fndrocka
    ye betul...tengok penderiataan org lain bole buat kita insaf...yang takut kalau dah tengok tapi tak insaf...adoi...semoga kita2 semua tak camtu ek...

    cik elina...
    sambil baring pun bole kan...hehe

    rerama...
    ok ok ...nnt ko try...pasti berkesan..

    nikon...
    bole tido ke?...hehe
    mmg pelik...insaf jap...

    anis...
    perghhh...hebat ko weh...time pekse bole tdo...hehe

    ReplyDelete
  29. budak pemalu...
    kene chill2 selalu...tak bole ikut sgt perasaan tu..bole jadi gila wooo...kene sll berkawan...jgn duk sorang2...
    errr...sediakan baldi takut2 banjir pulak bilik ko...haha

    iera..
    jangan nangis depan org...nangis depan kucing kalau ada...tikus ke...kalau geram sangat...ada leher yang bole kita cekik2...haha

    iqbal...
    wah...bagus ko ni...aku susah sikit nak nangis kalau tgk tb...

    ketingting...
    peluk bantal sambil tumbuk2 ke ? best best...ekeke

    sijari...
    perghhh...mmg best kalu camtu... rasa segar je ek lepas tu...hehe

    miji...
    tq...hehe

    syaf,,,
    mulut kene manis weh...ekeke

    eiffel..
    ekeke...sign 'v' untuk kuatkn semangat...haha

    macy...
    yesss...baca quran terbaik...

    ReplyDelete
  30. huhuh....kalu org besau tu hati tisu lah..

    ReplyDelete
  31. hawa...
    haha...kalau roti tisu ok gak ek...ekeke

    ReplyDelete
  32. hawa...
    tiba2 rasa lapau pulak...haha

    ReplyDelete

komeng