Our social:

Saturday, May 15, 2010

pro dan con Disqus


Aku tau ada yang suka...ada yang tak...ada yang dah install disqus ni...pastu uninstall disqus ni...buat masa ni aku masih lagi nak bertahan dengan disqus ni dulu sebab...
biar aku citer con dia dulu yer... ini adalah pendapat dan pemahaman aku je ni...kurang2 separuhnya adalah fakta...

1.lambat load...kalau internet lembab mmg dia agak lambat ckit....aku akui tu dan boleh sebabkan orang jadi malas nak komen2...

2.tak mesra SEO...ni pun boleh sebabkan orang malas nak komen2...

tapi aku rasa...

1.walaupun dia agak lambat tapi bila dah masuk...dah takde masalah...dan senang pulak nak reply...tak payah nak turun naik dan bole pulak nak edit2...

2.SEO aku rasa bukan game tuk aku arr...so aku tak bape nak fikir sgt benda ni...yang penting kalau betul nak main seo... tajuk entry kene power arr... lagipun kalau komen2 ni...kita ni ...yang perlu komen2 selalu kat blog orang...tupun kene tengok gak blog tu camana...nofollow ke dofollow ke...ishhh... banyak kan nak fikir... so...kalau rasa nak main seo...main betul2...haha
btw...yang komen2 kat blog aku ni kebanyakanya...kawan2 je so kalau dorang komplen2...ye,,,aku kene fikir balik untuk buang disqus ni...setakat ni seme macam dah suka je...mungkin sebab aku bole reply betul2 kat bawah komen dorang so tak perlu lagi dorang nak cari apa yang dah dorang komen...yela....kadang2 kita pun dah lupa kita komen hape...ekeke

3.aku bole trace komen mana yang aku belum balas...kadang2 ada gak yang suka komen2 post lama...so dengan disqus ni kita bole monitor komen2 terbaru...

cukup arr ni...nanti kalau ada lg aku sambung arr...

40 comments :

  1. hahah betul tu..kalau dan kenkawan kita semua pakat kata ok..tak payah buanggg..masalahnya dekat tempat uncle..majoroti suruh buang..pas buang baru pakat ramai serbu masuk

    ReplyDelete
  2. uncle...
    hehe...kat uncle ramai komen2...so kene ikut majority ler...kat cni tak ramai...haha

    ReplyDelete
  3. bg mimi semua ok...terpulg kt tuan punya blog...mana yg selesa..
    oit....ko dh sarapn ke....bluwek..

    ReplyDelete
  4. ramai tu yg komen ceh...merendah pulak...

    ReplyDelete
  5. aku masih suka disqus :p belum tiba masa muak nye lg :p

    ReplyDelete
  6. mimi...
    tak ramai arr...tak mcm blog org lain pun...hehe

    ReplyDelete
  7. mimi...
    ye arr...terpulang pd kita tapi kdg2 kn dengar jgk pendapat kwn2 lain...hehe
    dah sarap dah...makan quaker oat je...wekwek...

    ReplyDelete
  8. arieza..
    yesss...aku pun masih setia ni

    ReplyDelete
  9. ok gne disqus rasenye..easy n cpt utk komen..cumeeeeeee..kne bukak page byak2(more than1) sblom boleh komen..muahahha..;p
    tp xpe la..ok je pon..:D

    ReplyDelete
  10. aisyah..
    eh ye ke weh...adoi..bukan bukan 2x je ke...sungguh aku tak tau...aku ingt 2x je...

    ReplyDelete
  11. betul..kdg2 malas nk komen kat disqus!

    ReplyDelete
  12. eny...
    tula...ada gak yg komplen masa mula2 psg tp skrg mcm dah ok je dorg...so biar dulu arr...hehe

    ReplyDelete
  13. ikut selera ko la.. selamba sudah.. xde masalah bagi kami follower ko. (kot) hehehe

    ReplyDelete
  14. zoro...
    yela...aku selamba arr ni...
    thanks arr sll dtg ziarah aku,,,hehe

    ReplyDelete
  15. best tapi malas nak set up.haha.

    ReplyDelete
  16. fobia,,,
    aku pun malas jgk aritu tp masa tu aku lbh malas nak blogwalk so amik mood godek2 html ni...hehe

    ReplyDelete
  17. o0o0 camtu ke? ah kalau camtu ko letak lah gambar ape-ape dekat profile disqus ko tu.. default je.. hahahaha ermm ko ase berd bongek tak?

    ReplyDelete
  18. nich...nnt aku letak...tgh pilih2 lagi ni...hehe

    ReplyDelete
  19. hans...
    ok ok...aku faham...hehe

    ReplyDelete
  20. Patut r jijan marah aku pasang mende alah ni... wakaka...

    ReplyDelete
  21. Aku da lame ade disquss ni...
    cuma baru2 ni je pasang...
    setakan ni Jijan je yg komplen..
    tu pon sebab tenet dia sipot... hahha...
    walaupon komen x bnyak tp betol r ko ckap rio...
    senang sket nak monitor...

    ReplyDelete
  22. kekalkan disqus .. wuhuuuuuuuuu

    ReplyDelete
  23. aku mula2 masa nk daftar tuk komen tu aku nyampah btol2 leceh tp dah skali dah daftar x de hal..tp satu lagi yg aku x kenan komen je dia pegi satu entry je pastu nk baca entry lain kena home hehe malas arr hahaha

    ReplyDelete
  24. aku ok semua. keje kau sekarang updated je. haha.

    aku nak tanya. seo tu apa?

    ReplyDelete
  25. yus...
    ekeke...sbb tenet dia cm siput...sian dia...

    ReplyDelete
  26. yus...
    ooo...tapi intense tu lg ok sbb ada commentluv...disqus tak bole psg pulak...

    ReplyDelete
  27. ruti...
    intense ok tak weh...hehe

    ReplyDelete
  28. cik...
    ko klik kanan bukak arr new tab...aku buat camtu je...lg senang..
    aku tak disablekan klik kanan...so bole je guna...hahah

    ReplyDelete
  29. BERD...
    seo tu aku tak bape nak faham jugak weh...ekeke sebab tak bape penting...bagi aku lah...haha

    ReplyDelete
  30. lebih kurang ngn disqus gak kut..tp dia byk plugin kut

    ReplyDelete
  31. ruti...
    yela...bole letak commentluv tu satu kelebihan dia...

    ReplyDelete
  32. uncle dah buang pon disqus kat blog dia atas pendapat majoriti. ahaks..

    ReplyDelete
  33. Btol2..intense buleh integrate dgn commentLuv..
    best ade comentLuv..tp kalo pakai wordpress xyah pening pale mane satu nk amik sbb wp sendiri bleh threaded comments, icons, comment reply notification. just add plugin je. dan wp sgt sesuai dgn commenLuv..

    ReplyDelete
  34. SEO tu search engine optimization. guna utk naikkan page rank.
    sgt bergantung pada keyword ngn backlinks..tu yg aku paham la..ngehh..

    ReplyDelete
  35. nizam...
    blogspot bole pakai wp tak weh ?mcm pernah terbaca org buat cuma susah ckit...betul ke weh...

    ReplyDelete
  36. nizam....
    betul tu...aku nak tulis tu yg tak tau tu...ekeke
    backlink tu yang dorg nak tu bila komen2...commentluv bole bg tapi disqus tak bg tu yg ada yg malas nak komen2 tu...org cakap le...aku tak tau...haha

    ReplyDelete
  37. nizam
    ye arr...uncle dah buang sbb bese komen2 dia byk...dia ramai peminat weh...hehe

    ReplyDelete
  38. wp tu wordpress..lain ngn blogspot..
    kirenye mcm sony dgn nokia la..

    ReplyDelete
  39. btol gak tu..tp bg aku blog jgk utk discussion.
    sbb tu penting threaded comment mcm disqus ni.
    kalo terlalu nak kejar page rank pnye psl smpai xnak komen tu,
    tujuan utk blogging tu dah jadi lain. utk populariti semata2. ish2..

    ReplyDelete

komeng