Our social:

Wednesday, April 14, 2010

Perception 3 : Blogger dan (deleted )Blog




Patut ini menjadi topik terakhir aku tapi oleh kerana sejak semalam mana-mana blog mantap yang aku pergi sibuk bincang / up topik blogger Redmummy,aku pun terpaksa cepatkan...tapi bukanlah nak bercerita tentang tips beliau... bukan juga hendak bagi tips how to increase your traffic versi aku... camana nak bagi kalau trffc aku pun hampeh...aku kan tengah cerita pasal perception...
Kalau kita jalan2 di alam maya ni, macam macam jenis blog kita akan jumpa...ada blog politik,surat khabar,jenaka,movie dan paling banyak blog personal.Ada yang cerita tentang makan apa, buat apa, dating dengan sapa, gaduh2, bahagia,rindu... semua yang terjadi dalam hidup dorang akan upkan dalam blog masing masing.Aku takde masalah dengan semua tu... hak masing2, blog masing2.
yang jadi masalah adalah bila blog yang kita selalu baca2 even sebagai silent readers, di delete oleh tuan punya blog...pun hak dia tapi mestilah kita rasa bengang juga bila dah tak boleh nak baca ... tak lah sampai hendak menyalahkan / memaki tuan punya blog tapi bila dah terjadi macam tu memang macam macam perception yang kita boleh buat... kita mungkin tidak akan tahu apa masalah yang membelenggu tuan punya blog sebab kebanyakannya memang kita tak kenal pun dan dia pun tidak pun tahu bahawa kita adalah pembaca blog beliau.
Kadang kadang kita baca sebab cerita cerita yang menarik walaupun mungkin dia tak tau pun cerita dia menarik
kadang kadang sebab gaya tulisannya walaupun tidak pun menggunakan bahasa suratkhabar tapi gaya santai cukup untuk buat kita melekat setiap hari nak baca
kadang kadang kita tengok tulisan punyalah ganas tapi rupanya pemilik blog adalah seorang yang terpelajar...
Macam2 lah sebab sebab yang boleh membuatkan kita rasa hampa sangat bila pemilik blog mendelete blog....
Entahlah...kadang kadang kita hanya boleh mentafsir macam macam tapi semuanya salah ... hanya empunya blog jelah yang tahu dan aku harap apa jua masalah yang menimpa, sapa pun beliau, akan terus berbahagia di dunia dan akhirat.....
Dan kita sebagai pembaca dan juga blogger, marilah kita sama sama nasihat menasihati antara satu sama lain jika ada yang salah silap...<=====poyo betul ayat aku ni... wakaka...
*poyo tu apa???



22 comments :

  1. poyo tu mcm bagus sgt kot klu x silap arr ekeke..

    mcm2 hal boleh buat rasa nk delete blog..antaranya
    >>sbb dah rasa x mende nk ditulis rasa segan plak x update2 wakaka

    >>lagi sbb mgkn ada poblem kot..

    >>lagi satu sbb rasa blog sendiri x best..org lain x baca pun..baik delete je hehe..ada la yg pk camtu ehe..ntahler..

    >>ada yg wat blog baru tu psl delete..

    >>eh byk arr sebab x tertulis haha daaa

    ReplyDelete
  2. poyo kalau ikut bahasa jawa maksudnya cantik.hehehe

    ReplyDelete
  3. Eynda punya personal blog...salah satu sebab kalau nak delete nanti adalah kerana dah tak mau dah dikenali di alama maya :-D

    ReplyDelete
  4. miss
    ooo...ye ker camtu...haha
    mg byk le sbb kan org delete blog ..
    tak tau apa sebab tapi doakn jela dorg hepi2 je ek..

    ReplyDelete
  5. red...
    ko jawa ke weh... nnt aku tanya kawan jawa aku...ekeke

    ReplyDelete
  6. eynda...
    pasal tu ek... mgkin org lain tu pun sebab yang sama gak ek...tak terfikir pulak tadi,,,hehe

    ReplyDelete
  7. make sense gak apa yang ko cakap pakcik sebab aku tetiba bengang orang yang blog dia aku suka gila baca leh plak private n ada gak yang delete..

    ko kan?kalo delete siap ler.

    ReplyDelete
  8. violet
    ntah ler...mgkin jugekan... tak tau arr... dah tua ni kdg2 emo jer...wakaka

    ReplyDelete
  9. Hmmm.. Oke deh sobat.. memang harus saling nasehat menasehati yaw...
    biar gak pada "nggladrah"... hhahha

    ReplyDelete
  10. akhatam
    haha...thanks sob...
    "nggladrah"tu hape?ngak faham...hehe

    ReplyDelete
  11. poyo tu..bermakna..."bagusnya""

    ReplyDelete
  12. hahahaha... mmg la ayat yang last tu sungguh poyo sekali =)

    ReplyDelete
  13. chaon
    sama sama weh...ekeke tiba2 ko tq ni pesal weh...

    ReplyDelete
  14. izan
    aku pun rasa mcm tu jgk...wakaka

    ReplyDelete
  15. poyo tu orang yang tak sedar diri.
    kahkahkah.

    ko nak tutup blog jugak ke.
    jangan doe
    ilang kawan la aku camni.
    huhuhu

    ReplyDelete
  16. blog aku plak blog ape? hahaha blog budak2 jahat kan. hehehe.. klu aku tutup blog, cmne? aritu dh penah dh 2 kali delete. sekali kunci :p ape perasaan anda? hehehe

    ReplyDelete
  17. berd
    wakaka...camtu ke weh...bkn aku la tu,...

    ntahla berd... tak pasti arr...

    ReplyDelete
  18. shar...
    apa daa...pocoyo tu ckp nogori ke hape?haha

    ReplyDelete
  19. arieza
    blog ko pelbagai...byk info...haha
    bengang la weh...len kali bg le amaran...haha

    ReplyDelete

komeng