Our social:

Wednesday, April 21, 2010

cerita adamaya




tadi aku tertengok cerita adamaya ni di TV3... macam biasa, aku mesti kutuk2 punya kalau cerita melayu ni... tapi... bila aku cakap... mana lah ada lagi kahwin pilihan keluarga ni... wife aku kata ... kawan dia kahwin pilihan keluarga... so aku senyap jela... terpaksa lah tengok sambil cari point nak kutuk lagi... hahaha.
bagi aku ada beberapa sebab kahwin pilhan keluarga ni

1. Sebab dah takde pilihan tapi dah menngatal nak kahwin, suruh mak carikan jodoh...
2. sebab mak bapak dah tak boleh kontrol anak dorang... so carikan jodoh mudah mudahan bole berubah lepas kahwin
3. sebab nak sorok konon2 bukan gay <---- dari pembacaan suratkhabar/majalah... tak tau arr kebenarannya... hehe
4. nak mendekatkan tali persaudaraan / persahabatan / ikatan melalui perkahwinan ...
cth;kawan baik,saudara bau2 bacang/kuini/epal

Kalau lelaki senang arr ek suruh mak carikan.... camaner ngan pompuan? susah jugak ek...cadangan aku...
1. kenalah buat muka ayu kalu ada orang datang umah...
2. buatkan air untuk tetamu jangan manis jangan tawar... sesedap rasa...
3. kalau tgh hari ajak lunch.... masak sedap-sedap... kalau tak tau masak... cepat2 bukak blog yang ada resepi resepi ...
4. last but not least... berdoa semoga bertemu jodoh dengan orang2 yang baik...

jangan,
kelam kelibut... on de way nak salam2 seme ko langgar... kusi meja nak terbalik punya semangat nak salam tetamu...
cakap menengking-nengking... suruh buatkan air terus tarik muka
jalan macam gergasi... hentak-hentak kaki... kalau rumah kampung abis satu kg bole dengar
oklah...cam biasa... mana bole tulis panjang2 nnt orang taknak baca...haha... macam lah ada orang baca2 blog aku ek... aku stop dulu... nanti aku sambung part2 pulak...

32 comments :

  1. tu r..lau org pompuan cmne ek?? deco pnh gak bgurau ngan mak suh mak carikan calon..tp mak deco just kata "carilah sendiri.Skrg nih pk blaja je dulu..nnti2 ade la tuh"...hehe

    ReplyDelete
  2. ada...kwn2 aku ramai kawin mcm ni

    ReplyDelete
  3. nak suruh parent carikan jodoh la..
    maleh nak cari..

    restu diorg kan lg pntg~

    ReplyDelete
  4. hehe...x pnah jmp lg org terdekat kawin ngan pilihan keluarga...tp org kate berkat...

    ReplyDelete
  5. rio pilihan mak bapak ni
    mmg org kate berkat..

    tapi zaman skrg x leh
    nk caye gak..

    sbb wujud manusia
    yg cam hampeh..

    depan belagak baik
    blkg tuhan je tau..

    ada sorg kwn tu kwn
    plhn famili..

    tp cian kt dia sbb
    pilihan famili tu
    upenya x leh pakai..

    ermm..moral of de stori
    selidik dulu siapakah
    bakal psgn anda..

    :)

    ReplyDelete
  6. Setiap org pendirian x sama...
    ada org yg nak bercinta dulu baru kawen...ada org pulak jenis ikut pilihan family dan cuba mengenali hati budi pasangan selepas bekawin tul x...papepun setiap org belainan pendapat nie just pendapat saya huhu....

    ReplyDelete
  7. suruh mak bpk pilih sbb x reti nk wat pilihan atau pun sbb mmg x de selera nk pilih wakaka

    ReplyDelete
  8. ape lah tajuk takde kaitan wakaka
    alamakk ni tips cari jodoh ke ?
    haishh lagu wali beban kan ada :P

    perempuan susah ye ? huhu tak semesti kot. kan setiap orang ada jodoh masingmasing. tinggal nak tak nak je & terlalu memilih pun susah jugak ^^

    conclusion ; lelaki yang baik untuk wanita yang baik & sbaliknya ^^

    * haha haish ape melalut punya komen da. redha je laa takde pgalaman ini budak yeh

    ReplyDelete
  9. shoutbox full.sudah mkn coklat cni mlm ni :)

    ReplyDelete
  10. aku memang dari dulu rancang. umur 30 aku nak mak aku carikan bini.

    kau rasa ok tak?

    ReplyDelete
  11. k0men sambil wat muka ayu..lalala

    ReplyDelete
  12. haha..
    ni pngakuan i k..
    i hri tu putus cinta..
    n mmg rse cm da xnk kapel..nyampah sgt dgn prangai llaki..
    then mummy i yg suggestkan sorg mamat ni utk jd bf i..
    so i kapel jela ngn die..
    pd pndpt i, pilihan org tua mgkin lbh baik sbb diorg lbh byk pnglmn.. :)

    ReplyDelete
  13. ikut nasib gak..

    tetiba dapat pasangan yg bukan2..

    depan jek ok...

    padahal panas baran..

    hisap dadah ke...suke mabuk ke ...kan
    mak bpak kite bukan nye tau...ek.

    ReplyDelete
  14. hehe..tul tu...nnt ada lah tu...insya Allah...

    ReplyDelete
  15. ye ke jane...hehe...
    sebab apa agaknye ek...

    ReplyDelete
  16. restu mmg penting.....bgs22... tp sebab apa...adakah sebab2 yg rio bg kat atas tu...hehe

    ReplyDelete
  17. memanglah berkat...tapi...kadang2 tak jadi jugak...hehe agaknya lah....

    ReplyDelete
  18. ye ye... betul tu...kena selidik dulu...huhu

    ReplyDelete
  19. yela...setiap orang ada pendapat masing2...pendapat u camner?hehe

    ReplyDelete
  20. aku tak rasa mak bpk ko nak layan ko weh...ekeke

    ReplyDelete
  21. uikkk...budak ni...study study... ekeke

    ReplyDelete
  22. soleh...pahtu...apa komen ko...ekeke

    ReplyDelete
  23. best tak cekelat tu...hehe... thanks

    ReplyDelete
  24. berd...mak ko pun takut nak carikan ko jodoh weh...ekeke

    ReplyDelete
  25. yela...tul jugak...selalunya memang ok tapi kadang2 tak jadi jugak but i hope u akan bahgiala eh...aminnn

    ReplyDelete
  26. tul tu husna...kadang2 masa kenal2 tu seme kontrol...pandai2 lah menilainya eh...

    ReplyDelete

komeng